<strong>TAR OVER DER DU SVIKTER:</strong> Bilen vil ta over mer og mer av styringen, for å redde oss fra menneskelig svikt. Nå skal de lære å snakke sammen. Foto: Colourbox.com
TAR OVER DER DU SVIKTER: Bilen vil ta over mer og mer av styringen, for å redde oss fra menneskelig svikt. Nå skal de lære å snakke sammen. Foto: Colourbox.comVis mer

Skal redde liv ved å snakke sammen

Teknologi de har stor tro på.

DinSide har tidligere skrevet om sikkerhetsteknologi som lar biler snakke sammen. Vi har blant annet omtalt eksperimentbilen ESF 2009 Experimental Safety Vehicle fra Mercedes, der denne typen teknologi av et av elementene som ble testet ut. Men Mercedes er ikke alene om å la bilene stå for dialogen.

Kan sannsynligvis redde mange liv

Ved hjelp av GPS og trådløse nett åpnes det for at kjøretøy på en relativt rimelig måte kan kommunisere med hverandre. Nå har Ford demonstrert denne typen teknologi for myndigheter og journalister i forkant av en bilutstilling i Washington D.C., USA.

- Vi ser virkelig en mulighet her, sier Mike Shulman, teknisk sjef for Ford Research and Advanced Engineering, ifølge Associated Press (AP).

Med denne teknologien om bord kan bilen sende ut en mengde meldinger per sekund, som forteller hvor bilen befinner seg, hvilken fart den holder, om den bremser og hvordan den styrer. Sjåføren kan advares - og også andre sjåfører - om det oppstår problemer. Målet er å hindre kollisjoner som følge av eksempelvis farlige filskift, biler med motorstopp langs veien og kryssende trafikk som ikke overholder lyssignal, vikeplikt og stoppskilt.

Flere produsenter må snakke sammen

For at teknologien skal fungere, kreves det imidlertid at et stort antall kjøretøy har dette installert, og at teknologi fra ulike produsenter er i stand til å snakke sammen. Produsenter som Toyota, Daimler og GM er blant merkene som samarbeider om løsninger som kan kommunisere med hverandre, men ventetiden kan bli lang. Å få denne teknologien på veien antas å fortsatt ligge 5-10 år frem i tid, skriver AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette finnes allerede

På veien finnes allerede forløpere: Utstyr som foretar avstandsmålinger til bilen foran (som eksempelvis kan fås på Ford Galaxy), ryggekameraer og andre parkeringshjelpere, for eksempel biler som parkerer helt selv, kan sies å være skritt på veien.

Det finnes også flere biltyper, for eksempel VW Passat, som kommer med vinglevarslere. Det betyr at du får hjelp om det ser ut til at du gjør utilsiktede filskift. Og i fjor fikk vi demonstrert Volvos nye fotgjenger-redder, som stopper bilen når du ikke følger med.

Mer smart ekstrautstyr som selges til bil nå: