Selskapet ECTunes utvikler nye billyder i samarbeid med blinde. Foto: Alloverpress
Selskapet ECTunes utvikler nye billyder i samarbeid med blinde. Foto: AlloverpressVis mer

Skal lage trygg lyd til elbiler

Firma designer lyd til elektriske biler og hybridbiler.

Det er lett å innbille seg at det bare er ulemper med trafikkstøy. Men også helt lydløse biler kan også være problematiske. For blinde og andre myke trafikanter, for eksempel.

Et dansk firma, ECTunes, arbeider derfor med å utvikle lyd til lydløse kjøretøy. Dette gjør de i samarbeid med Designskolen Kolding, samt bilister og blinde.

Land som Japan og USA er allerede i sving med krav om lyd på stillegående kjøretøy, mens man i København muligens vil forsøke forskjellige løsninger på kommunens elektriske kjøretøyer:

Nå kan lyd bli påbudt

Intelligente lyder

En stor fordel med elbilene, er at de er stillegående. Men for myke trafikanter kan det også være et problem. Foto: Knut Moberg
En stor fordel med elbilene, er at de er stillegående. Men for myke trafikanter kan det også være et problem. Foto: Knut Moberg Vis mer


ECTunes mener den ideelle løsningen ikke er lyder som støyer som dagens bensin- og dieseldrevne kjøretøy. Fremtidens elbil-lyd må fungere intelligent - altså bidra i å forklare fart og retning. I tillegg kan man tenke seg systemer som aktiverer lyden etter behov, for eksempel ved lavhastighets-bykjøring samt i høye hastigheter.

Dessuten har de kommet frem til at velkjente lyder fungerer best.

Her kan du høre lydene

Sjekk også dingsen som gir deg V8-lyd og en god latter ...

Kommer i 2012

Som DinSide tidligere har omtalt, så jobber bilprodusentene med å løse "lydproblemet". For eksempel har Nissan forsøkt seg med en futuristisk Blade-runner-lyd på Leaf, mens Chevrolet har samarbeidet med blindeorganisasjoner for å finne passende lyd på Volt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men firmaer som det vi omtaler her, vil altså også forsøke seg i lydmarkedet, og danskene har allerede solgt sitt første retnings- og akselerasjonsbestemte lydsystem til produsenter av gaffeltrucker.