Skal lage tøff, robust og lekker pickup!

Renault inntar et helt nytt marked når de snart lanserer ny modell. Ser du hvilken bil den er i slekt med?

<b>OMGJENGELIG:</b> Nykommeren kommer både som enkel- og dobbelkabiner.  Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
OMGJENGELIG: Nykommeren kommer både som enkel- og dobbelkabiner. Foto: KNUT ARNE MARCUSSENVis mer

Bilverden opplever tøffe kår om dagen. Det er en kamp for å overleve og markante skikkelser som Fiat-sjef Sergio Marchionne spår at vi i framtiden vil få langt færre bilmerker.

Derfor kan det se ut som flere følger strategien Raga Rockers en gang laget ei låt om - nemlig - ekspander eller dø!

Les også: Her har vi testet bilen som er både flerbruksbil, varebil og elbil

For å fortelle litt om sine planer har Renault invitert 150 journalister fra 25 ulike land til Paris. Etter innledende taler og show er det klart for det alle har ventet på - den nye bilen Renault skal presentere.

Stor og kraftig

Så rulles den inn på podiet, og det er slett ingen fransk småbil vi får se. Renault Alaskan er en diger pickup på 21-tommers hjul med kraftige proporsjoner, svulmende hjulbuer og flust i røffe elementer. Designet har noe frekt, friskt og nyskapende over seg vi ikke har sett siden VW inntok samme marked med Amarok.

- Vi har lenge produsert varebiler, men pickup utgjør faktisk 40 prosent av dette markedet på verdensbasis. Og vi har stor tro på at dette markedet vil vokse med opp til 20 prosent de neste fem årene, sier varebilsjef i Renault, Ashwani Gupta.

VAREBIL-SJEFEN: Ashwani Gupta presenterte nyheten og fortalte også om lojalitetsprogrammet Renault Pro+. Det skal også innføres i Norge. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
VAREBIL-SJEFEN: Ashwani Gupta presenterte nyheten og fortalte også om lojalitetsprogrammet Renault Pro+. Det skal også innføres i Norge. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer


At dette er mer eller mindre eksakt samme bil som Nissan Navara er ikke noe han er så interessert i å snakke om. Årsaken til det er at Nissan og Renault er alliansepartnere. Samme bil er også vist med Mercedes logo i grillen, en annen samarbeidsaktør når det gjelder varebiler.

Les også: Denne bilen har færrest feil

Den norske importøren er åpen på at det kan se ut som kannibalisering å introdusere en slik modell når Nissan har håndtert dette markedet greit alene i lang tid. Men de er svært glade for å kunne få bilen til Norge for å komplettere modellutvalget. Alaskan, som kanskje får et annet modellnavn når endelig bil er klar, vil innta landet i løpet av første halvdel 2016.

ANTYDNING: Slik ser interiøret ut foreløpig. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
ANTYDNING: Slik ser interiøret ut foreløpig. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis merSammenlignes med Hasselblad

Fra scenen i Paris snakker varebilsjefen om en kvalitet på høyde med fotoapparat fra Hasselblad. Denne pickupen skal bli et høykvalitetsprodukt med maksimale ytelser, lover han.

Han lover dessuten premium kjørefølelse samtidig som den skal kunne takle ekstreme utfordringer i terrenget.

Bilen vil komme som både single cab og double cab, men utover det er det heller magert med opplysninger. Ettersom det er trolig at bilen vil få omtrent samme spesifikasjoner som kommende Nissan Navara, så kan vi trolig vente oss en hengervekt på opptil 3.500 kilo.

Pickup-markedet for denne klassen i Norge er i hovedsak dominert av fem aktører. Isuzu D-Max, Mitsubishi L200, Nissan Navara, Toyota Hilux og VW Amarok. Bestselgeren er Toyota Hilux.

KUN SØR-AMERIKA: Pickup-utgaven av Duster - Duster Oroch - selges foreløpig kun i Sør-Amerika.  Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
KUN SØR-AMERIKA: Pickup-utgaven av Duster - Duster Oroch - selges foreløpig kun i Sør-Amerika. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer


Det er forresten ikke den første pickupen Renault har klar. Undermerket Dacia har allerede vist modellen som er basert på SUV-en Duster. Pickupen Duster Oroch er en en dobbel kabiner som kanskje kunne ha solgt bra på lav pris i Norge. Men modellen vil dessverre ikke komme i salg i Europa i det hele tatt. En ny vurdering av det gjøres først i 2017.