Skal du på julebord i år?

Da bør du kanskje vurdere denne.

Desember er på vei, og dermed er julebordsesongen i full gang. Kanskje har du allerede vært på et? Uansett trengs det vel ikke å sies at dette er en sesong med høyt alkoholnivå. Og da er det ikke så dumt å være obs på promillen når en er ute og kjører dagen derpå.

Da passer det kanskje bra at Volvo kommer med alkolås på sine nye biler - for de som vil ha. Ikke det at vi tror at du kjører i fylla. Men dagen derpå-kjøringen kan også få fatale konsekvenser, noe som kan unngås med alkolås.

Den gjør nemlig at bilen ikke vil starte dersom du har en promille som er høyere enn grensa på 0,2.

Livsfarlig å kjøre dagen derpå

- Nordmenn er flinke, men etter at 0,2 grensen ble innført tar vi faktisk flere dagen derpå enn som følge av en ’’kjørepils’’, sa sjefen for utrykningspolitiet, Odd Reidar Humlegård, til DinSide tidligere i år.

Rundt ti prosent av de som blir tatt i promillekontroll, har såkalt lavpromille fra 0,2 til 0,5. Svært mange som har lavpromille er ikke klar over det, og blir ofte svært overrasket når de blir tatt i kontroll, fortalte UP-sjefen.

Prøv DinSides promillekalkulator!

- Alkolås er fremtiden

Til tross for at desember er høysesong for festligheter med alkohol, har ikke Utrykningspolitiet registrert at promillekjøringen øker.

- Nei, høysesongen for det er på sommerstid. I Norge er man flinke til å skille julebord, akevitt og bilkjøring, sier Humlegård til DinSide.

Allikevel skal politiet ha trafikk-kontroller gjennom hele desember.

- Det er trafikk-kampanjer over hele Europa. Det er mange land som sliter mer enn Norge i denne tiden. I Norge er det ikke et så stort problem som man skulle tro, sier han.

Men til tross for at Norge har lav promillegrense og mindre promillekjøring enn andre land, har vi ikke færre promilleulykker.

Utrykningspolitiet ønsker derfor alkolåsene til Volvo velkommen.

Alkohol er den største enkeltårsaken til trafikkulykker i Norge. I et studie fra tidligere i år, ble det bevist at man også har nedsatt kjøreevne dagen derpå. - Det som overrasket oss var hvor handlingslammet de ble når det oppsto uventede situasjoner i trafikken, sier Johanne Elise Reianes til Dinside da.
 Foto: Colourbox
Alkohol er den største enkeltårsaken til trafikkulykker i Norge. I et studie fra tidligere i år, ble det bevist at man også har nedsatt kjøreevne dagen derpå. - Det som overrasket oss var hvor handlingslammet de ble når det oppsto uventede situasjoner i trafikken, sier Johanne Elise Reianes til Dinside da.
Foto: Colourbox Vis mer


- Vi er veldig positive til dette. Vi synes det er bra at Volvo går frem. Dette er et av de viktigste skrittene, sier Humlegård til DinSide.

- Det (alkolås, journ. anm,) er fremtiden. Det er det ingen tvil om.

Aller helst skulle UP-sjefen ha sett at alkolås ble påbudt allerede nå, men han er allikevel glad for å se at utviklingen har begynt.

Billigere forsikringspremie?

Vi har tidligere omtalt utstyret som kan gjøre trafikken sikrere, ved å til enhver tid informere om fartsgrensene, også når du bryter dem.

Da Statens Vegvesen prøvde ut utstyret på noen ungdommer i ett og et halvt år, kunne de friste med lavere forsikringspremie.

Dette er også noe et forsikringsselskap vurderer dersom flere installerer alkolås i bilene sine.

- Vi har diskutert om vi skal innføre det. Så det er nok på vei, sier fagsjef for skadeforbygging i Sparebank 1 Skadeforsikring, Fred Nilsen, til DinSide.

De er i nært samarbeid med Motorførernes Avholdsforbund om temaet.

Nå kommer narkometeret

- Vi har sett på om vi skal starte en samfunnsdebatt om krav om alkolås for promilledømte, sier Nilsen.

Promilledømte har nemlig stor tilbakeslagsrate.

Det er ikke DinSide Motor bekjent at flere forsikringsselskaper vurderer å gi redusert forsikringspremie for de som innstallerer alkolås i bilen sin. Dette til tross for at alkohol er den største enkeltårsaken til trafikkulykker i Norge.

- Alle er jo klare over at promillekjøringens voldsomme innvirken på skaderisiko. Men vi har funnet ut at det er vanskelig å knytte promillekjørerne opp mot spesifikke biler, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jack Frostad, til DinSide Motor.

I følge Frostad velger If Skadeforsikring heller å aktivt informere folk om farene ved promillekjøring, enn å gi lavere forsikringspremie for alkolås.

- Foreløpig er ikke alkolås noe tema hos oss. Men vi forstår at det kan være et godt middel for politiets arbeid mot promillekjøring, sier Frostad.

Svenskene best... igjen

Svenske myndigheter har nå satt et mål om at alle nye biler skal ha installert alkolås innen 2012. Og mange svenske selskaper som driver med offentlig transport har allerede installert alkolås i sine kjøretøy.

- Vi er beklageligvis litt etter der, sier Nilsen.

Se video med Volvos nye alkolås