<strong><B>GRØNT KORT ADGANG EUROPA:</strong></B> Du bør ha med deg trafikkforsikringsbeviset Grønt kort, selv om du kan kjøre bilen din i store deler av Europa uten. Erfaringsmessig løser de fleste saker seg enklere når du har dette i orden. Foto: MORGUEFILES/IF
GRØNT KORT ADGANG EUROPA: Du bør ha med deg trafikkforsikringsbeviset Grønt kort, selv om du kan kjøre bilen din i store deler av Europa uten. Erfaringsmessig løser de fleste saker seg enklere når du har dette i orden. Foto: MORGUEFILES/IF Vis mer

Skal du på bilferie? Dette må du passe på!

Fjern fotoboksvarsleren, kork flaska og vis at bilen din er tom når du forlater den. Her er nyttige sommertips for alle som skal reise med bilen i Europa.

Publisert
Sist oppdatert

- Tøm bilen selv, da vil vi unngå mange kjedelige episoder, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos forsikringsselskapet If i en pressemelding.

- År etter år ser vi at mange tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Det må tømmes og deretter vises at bilen er helt tom, sier Gravdal.

- Vi har med oss lett omsettelige verdier for titusener av kroner på tur. Statistikken vår viser at dette er tyvene meget godt klar over, forteller han.

Ifs egen statistikk viser at mange hundre bilister blir utsatt for tyveri eller får ødelagt bilen på grunn av innbrudd mens de er på utenlandsferie om sommeren.

LEIEBIL? Slik får du en vellykket tur!

Fotoboksvarsler forbudt

<strong><B>KAN VÆRE ULOVLIG:</strong> </B>GPS med fotoboksvarsler kan skape trøbbel for deg på bilferie i Europa. Foto: COLOURBOX.COM
KAN VÆRE ULOVLIG: GPS med fotoboksvarsler kan skape trøbbel for deg på bilferie i Europa. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Mange norske biler er utstyrt med GPS med fotoboksvarsler. Denne kan skape trøbbel for deg på bilferie i Europa. Det er totalforbud mot å bruke denne i Sveits og Lichtenstein, og i Frankrike er det innført sonevarsling for ulykkesbelastede strekninger. I flere land, blant andre Tyskland, er det også forbudt med såkalt radarvarsler.

- I disse landene må du fjerne utstyret eller applikasjonen på telefonen din. Hvis ikke kan det fort koste deg 1500 euro i bot, sier Gravdal.

BILFERIE I EUROPA? Her finner du over 80 tips til hva du bør vite om trafikkreglene i tolv europeiske land

Mobilforbud på bensinstasjoner

I hele Europa, med unntak av Sverige, er håndholdt mobil forbudt når du kjører. Men også håndfri bruk er forbudt i flere land, blant annet i Italia, Spania og Portugal. I Frankrike er det faktisk ikke lov å bruke mobil på bensinstasjoner.

- Bøtene er så store at de svir, og vi kan love at regelverket blir kontrollert og håndhevet, sier If-sjefen.

Strengere på promille enn i Norge

<strong><B>GIR RÅD:</strong> </B>I Frankrike er det faktisk ikke lov å bruke mobil på bensinstasjoner. – Bøtene er så store at de svir, og vi kan love at regelverket blir kontrollert og håndhevet, sier utenlandssjef Jens Gravdal i If. Foto: If
GIR RÅD: I Frankrike er det faktisk ikke lov å bruke mobil på bensinstasjoner. – Bøtene er så store at de svir, og vi kan love at regelverket blir kontrollert og håndhevet, sier utenlandssjef Jens Gravdal i If. Foto: If Vis mer


På bilferie ut i Europa? Det kan være fristende med en kald øl til lunsj i varmen i Sør-Europa. Men skal du kjøre videre etterpå er det ikke å anbefale.

- Promillelovene er ofte strengere enn her hjemme, og hvert år har vi en rekke saker der nordmenn på bilferie har havnet i trøbbel, opplyser Jens Gravdal, utenlandssjef hos forsikringsselskapet If.

Her er en oversikt over dagens promillegrenser:
0 grense: Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.
0,2 grense: Norge, Polen og Sverige.
0,5 grense: Belgia, Bulgaria, Danmark, Tyskland, Makedonia, Finland, Frankrike, Hellas, Jugoslavia, Kroatia Nederland, Østerrike, Portugal, Sveits, Slovakia og Tyrkia
0,8 grense: Storbritannia, Irland og Luxemburg.

Ta med Grønt kort

If anbefaler alle å ha med seg trafikkforsikringsbeviset Grønt kort, selv om du kan kjøre bilen din i store deler av Europa uten.

- Erfaringsmessig løser de fleste saker seg enklere når du har dette i orden, sier Jens Gravdal.

Kortet får du tilsendt fra forsikringsselskapet ditt når du ber om det. Gjør det i god tid før avreise. Hvis du skal kjøre med tilhenger eller campingvogn i Tyskland, må du sørge for å ha med Grønt kort også for denne, da Tyskland har innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn.

LES OGSÅ: Her er det mest risikabelt å kjøre

Fotgjengere risikerer null i erstatning

Beveger du deg til fots på utenlandsferie? Husk reiseforsikring og ulykkesforsikring. I noen land er ikke bilansvarsforsikringen basert på objektivt ansvar. Det vil si at du kan risikere å ikke få erstatning fra det utenlandske forsikringsselskapet hvis du blir påkjørt og føreren ikke har direkte skyld for påkjørselen, opplyser forsikringsselskapet If. En egen ulykkesforsikring anbefales ved slike tilfeller. Reiseforsikringen vil kunne dekke hjemtransport til Norge og eventuelle behandlingsutgifter i utlandet.

LES OGSÅ: Gjør ferien tryggere mot lommetyver

Se opp for motorveipirater

Skal du på bilferie? Dette må du passe på!


Vær oppmerksom på at biler med utenlandske skilter er mer utsatt for tyver. Ikke la verdisaker ligge synlig i parkert bil. Tyveri kan også skje under kjøring ved at det signaliseres at du har flatt dekk eller noen later som om de har motortrøbbel og står i veikanten.

Veipirater er utbredt i en del europeiske land, også i enkelte deler av Sverige. Vær også på vakt på rasteplasser uten bensinstasjon eller kafé, er rådet fra If.

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke kredittkortet på bilferien

Kan kreve «norsk erstatning» i utlandet

Om du skulle bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet med din norskregistrerte bil, gjelder den norske bilansvarsloven for skadde personer i din bil dersom de er norske statsborgere eller er hjemmehørende i Norge.

Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Har du først bestemt deg for hvilken lovgivning du vil følge, kan du normalt ikke ombestemme deg i ettertid.

LES OGSÅ: Her ble leiebilen dyrest

Alt om bilferie fra Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer