Skal bruke en milliard i året

I år setter Statens vegvesen i gang med et voldsomt renoveringsløft på landets tunneler.

UTBEDRES: Nærmest alle Norges tunneler over 500 meter skal de neste årene utbedres Foto: SCANPIX
UTBEDRES: Nærmest alle Norges tunneler over 500 meter skal de neste årene utbedres Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2015 til 2019 skal Statens vegvesen utbedre 200 tunneler over hele landet. I all hovedsak gjelder dette tunneler med en lengde på over 500 meter, og som ligger på riksvegnettet.

Enkelte av tunnelene blir helt stengt under utbedringen.

Det er med andre ord ikke bare på Ring 3 rundt Oslo det kan bli kaos i sommer.

Stengte tunneler og omkjøringer

- Vi gjør alltid en lokal vurdering der hensyn til utrykningskjøretøy, fergedrift og så videre, vurderes i samarbeid med berørte parter. Vi er nødt til å gjennomføre arbeid i tunnelen, men gjør tiltak for å forhindre store ulemper for partene.

Slike tiltak kan være å la utrykningskjøretøy passere og stanse arbeidet midlertidig, forteller Kurt Haarberg, Sjefingeniør ved Vegdirektoratet.

Selv om vi i Norge er vant til at det stadig gjøres utbedringer på veinettet vi benytter oss av, vil nok dette løftet merkes godt av alle som ferdes langs landets riksveier.

Det lønner seg altså å følge med på veimeldingene om en skal ut å reise.

Helt eller delvis stengt

Enkelte tunneler vil stenges helt under utbedringen, mens andre vil holdes stengt kveld og natt.

- Dette vurderes alltid av de som skal gjennomføre utbedringene. Vi ønsker rask fremdrift og godt resultat, men hensynet til brukerne er viktigst. I tillegg er vi avhengig av at entreprenørene har stabil og trygg fremdrift i gjennomføringsfasen, forteller Haarberg.

Usikker på om vegvesenets tunnelarbeid vil berøre deg? På deres nettsider får du en fullstendig oversikt over det kommende tunnellarbeidet.

Bedre sikring mot brann

Det varierer fra tunnel til tunnel hvilket arbeid som skal utføres, og det er laget individuelle planer for hver enkelt tunnel.

Eksempler på det kommende tunnelarbeidet er, ifølge Statens vegvesens nettsider: Utbedring av ventilasjon for å drive ut røyk, bedre brannsikkerhet, nytt slukkeutstyr og godt merkede nødutganger.

Det skal også sørges for bedre belysning, nye kabler, kabeloppheng og styringssystemer slik at tunneler kan stenges når det er ulykker eller brann.

LES OGSÅ: Elbilene kastes ut av kollektivfeltet

Blir tryggere

FORHINDRE ULYKKER: Med utbedringen kommer også bedre sikkerhetsutstyr, evakueringsveier og lys. Foto: NTB scanpix
FORHINDRE ULYKKER: Med utbedringen kommer også bedre sikkerhetsutstyr, evakueringsveier og lys. Foto: NTB scanpix Vis mer


Tunnelene skal rustes opp for om lag en milliard kroner i året, til og med 2019. Dette for å innfri de sikkerhetskravene som er lagt for tunneler på riksvegnett.

Bare på østlandet er det omlag 34 tunneler som skal utbedres, mens resten ligger ned mot sørvestlandet, og strekker seg helt opp til nord. Hele oversikten over hvor de ulike tunnelene ligger, samt når de skal stå ferdig finner du på Statens Vegvesen sine nettsider.

Statens vegvesen anbefaler og alle å tenke mer kollektivt.