Skal bilen stå hjemme over lenger tid?

Da bør du passe på at den ikke kan skli av gårde eller blir et lett bytte for tyver.

<b>VINTERPARKERING:</b> Plasser bilen så den ikke står i fare for å få hele takets snøras over seg i vinter.  Foto: NTB SCANPIX
VINTERPARKERING: Plasser bilen så den ikke står i fare for å få hele takets snøras over seg i vinter. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velger du å la bilen stå igjen på gårdsplassen eller på gata utenfor blokka i lengre perioder? Da kan det være at du bør ta noen forhåndsregler.

Gårdsplass eller gateparkering?

Uansett om du blir stående parkert i gaten eller på parkeringsplassen hjemme kan det være flere farer som venter.

Les også: Slik vasker du bilen om vinteren

Parkerer du i en sidegate i byen er det som regel relativt godt feste. Men vær obs på at bilen kan begynne å skli om den står i en kvass nok helling, om været blir mildere.

- Står bilen på mye snø og dette smelter er det faktisk fare for at bilen kan skli avgårde, forteller kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Forsikringsselskapet If.

I tillegg til å parkere på så vannrett underlag som mulig, er det også smart å være obs på hva som kan falle ovenfra.

- Sørg for at du ikke står under tak som normalt skaper istapper og snø som kan falle ned på bilen. Når det først smelter danner det seg også store tunge isflak på takene som kan gjøre stor skade på bilen.

Les også: Dette er de beste vinterdekkene

RASFARE: Parkerer du i byen eller under større hustak bør du også være obs på at store istapper og tunge snøflak kan ødelegge bilen din.  Foto: NTB SCANPIX
RASFARE: Parkerer du i byen eller under større hustak bør du også være obs på at store istapper og tunge snøflak kan ødelegge bilen din. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Blir bilen stående på gårdsplassen bør du vurdere å flytte den om parkeringen er veldig skjult. Avsidesliggende parkeringsplasser er et lett bytte for kriminelle som har interesser i bilen din.

- Sørg også for å ta inn eventuelt ekstrautstyr som kan friste, om du for eksempel skjuler dette ved å dra over bagasjeromstrekket, har vi sett at det kan være med på å trigge den på utsiden til å ta seg inn i bilen, råder Clemetz.

Les også: Disse bilene stjeles det flest av

Han har behandlet mange lignende situasjoner om sommeren der tyver har gått inn i biler selv på parkeringsplasser med mye aktvitet som ved fornøyelsesparken Liseberg.

Les også: Har du motorsykkel må du huske dette før du setter den bort

Mange ulykker skjer på gårdsplassen

I tillegg til at en bør være obs på gateparkeringen bør en også være på vakt på egen gårdsplass, skal vi tro kommunikasjonsrådgiveren.

- Vi ser stadig tilfeller der bulking skjer på egen gårdsplass. Oftest er dette i høytidene, som i romjula, vinterferier og langhelger hvor det kan være speilblankt og mange biler på gårdsplassen.

- Det lønner seg å ta seg tid til å strø litt ekstra før en får besøk, så slipper du få bilen bulket av svogeren, avslutter Clementz.