<strong><b>SJEK KJØRESKOLEN NØYE:</strong></b> Du bør sjekke om kjøreskolen er godkjent av Statens vegvesen før du starter kjøreopplæringen. I verste fall risikerer du å måtte gjennomføre opplæringen to ganger, og betale dobbelt opp! Foto: PantherMedia / Darius Dzinnik
SJEK KJØRESKOLEN NØYE: Du bør sjekke om kjøreskolen er godkjent av Statens vegvesen før du starter kjøreopplæringen. I verste fall risikerer du å måtte gjennomføre opplæringen to ganger, og betale dobbelt opp! Foto: PantherMedia / Darius Dzinnik Vis mer

Sjekk om kjøreskolen er godkjent

Unngå å bli lurt - sjekk at trafikkskolen er godkjent før du begynner kjøreundervisningen.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statens Vegvesen finnes det endel useriøse aktører i trafikkskolebransjen. Dette er «piratskoler» som ikke er godkjente av Statens vegvesen - og som dermed driver ulovlig.

– I enkelte større byer der forholdene er lite gjennomsiktige, er det flere som lever av å tilby opplæring uten å være tilknyttet en godkjent skole. Disse såkalte «piratskolene» har som oftest ikke kontoradresse, forteller Bente Skjetne, avdelingsdirektør i trafikkopplæringsseksjonen i Statens vegvesen til DinSide.

Statens vegvesen anbefaler alle som planlegger å ta førerkort å undersøke om trafikkskolen er godkjent før opplæring startes. De oppfordrer alle til ikke å stole på at trafikkskolen er godkjent - selv om du finner den i Brønnøysundregistrene.

Du kan enkelt sjekke om trafikkskolene du vurderer er godkjent, på nettsidene til Statens Vegvesen. De har laget en tjeneste der du kan finne godkjente trafikkskoler i ditt nærområde: Sjekk om trafikkskolen er godkjent her.

Må være godkjent av Statens vegvesen

Det er krav om at trafikkskolen skal være godkjent for at de skal ha lov til å gi undervisning mot betaling. Dersom dette ikke er tilfelle, og noen driver kjøreundervisning mot betaling uten å være godkjente skoler, strider dette mot Trafikkopplæringsforskriften.

– Statens vegvesen har ingen virkemidler overfor disse utover anmeldelse, forteller Skjetne.

Det er altså opp til deg å være våken og sjekke at trafikkskolene du vurderer er godkjente, før du bestemmer deg for hvilken du skal gå for.

Dersom du tar kjøreopplæring hos en skole som ikke er godkjent, risikerer du å måtte ta opplæringen to ganger - og å måtte betale dobbelt opp.

– Siden en ikke-godkjent trafikkskole ikke har lov til å gi obligatorisk opplæring, vil opplæringen ikke bli godkjent av Statens vegvesen. Opplæringen må gjøres på nytt og betales for begge ganger, ifølge Skjetne.

LES OGSÅ: 8.000 kan kjøre ulovlig: Dersom ikke mørkekjøringskurset er gjennomført, risikerer du at øvingskjøringsbeviset er ugyldig.

Får ikke det du har krav på

Det er et krav at trafikkskolen er godkjent for å kunne gi trafikkopplæring mot vederlag.

– For å kunne undervise ved en trafikkskole, må du være utdannet trafikklærer og godkjent av Statens vegvesen. Dersom man ikke sjekker trafikkskolen kan en risikere at man ikke får den undervisningen som en har krav på og som er en forutsetning for å bli en god sjåfør. Statens vegvesen godkjenner både trafikklærere og trafikkskoler for å sikre at undervisningen er i henhold til læreplanene, forteller Skjetne til DinSide.

En vel så viktig del av trafikkopplæringen ved en kjøreskole, omhandler kunnskap om trafikksikkerhet og nullvisjon. Målet er å utdanne nye førere som kan kjøre på en ansvarlig måte.

– Denne trafikale kompetansen er langt mer omfattende enn den ferdigheten som blir målt ved den praktiske førerprøven, og består av de kunnskaper, ferdigheter, holdninger og den motivasjon som føreren trenger for å mestre trafikkmiljøet på en sikker måte. Det er derfor viktig å velge en godkjent trafikkskole som kan tilby kvalitet og profesjonalitet, understreker Skjetne.

LES OGSÅ: Lettere å miste lappen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer