Sjekk om kilometerstanden stemmer

Oppgir du feil kjørelengde kan du betale for mye i forsikring, eller får redusert erstatning ved skade.

Det er gode grunner til å dobbeltsjekke om du har kjørt mer eller mindre enn det du har oppgitt til forsikringsselskapet. Foto: All Over Press
Det er gode grunner til å dobbeltsjekke om du har kjørt mer eller mindre enn det du har oppgitt til forsikringsselskapet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjørt mye bil i sommerferien, kan det lønne seg å dobbeltsjekke om kilometerstanden du har oppgitt til forsikringsselskapet er riktig. Blir kjørelengden for høy, risikerer du å få avkortet erstatningen om en skade skulle oppstå.

Men det er ikke bare bileiere som har lagt mange mil bak seg i sommer som bør sjekke. Er kjørelengden kortere enn forventet, kan du faktisk spare penger på forsikringen.

Betal mindre i forsikring

Ifølge Storebrand er det kundens ansvar å påse at det er oppgitt riktig kjørelengde til forsikringsselskapet.

– Som forsikringskunde må du følge med på at du har avtalt riktig kjørelengde hvert år. Ikke alle bileiere er klar over hvor viktig det er at de holder seg innenfor den avtalte kjørelengden, sier leder for Produkt i Storebrand Forsikring Øivind Huse i en pressemelding.

Det er nemlig slik at kjørelengden påvirker prisen på bilforsikringen din - blant annet fordi risikoen for skade går opp jo mer du kjører. Men hvor mye dyrere blir det i praksis, om du kjører mer enn avtalt?

Øivind Huse sier til DinSide at hvis man eksempelvis har betalt for 16.000 kilometer og faktisk kjører 12.000, kan man spare 10 til 15 prosent ved å justere ned kjørelengden.

Har du derimot følelsen av å ha kjørt mer enn det du har oppgitt til forsikringsselskapet, bør du også dobbeltsjekke kilometerstanden.

Får du en skade og har kjørt lengre enn avtalt, vil dette kunne medføre reduksjon i erstatningen.

– En reduksjonen vil i et slikt tilfelle tilsvare forskjellen i pris. Har du betalt forsikring for 12.000 kilometer årlig, og kjører 16.000, kan for eksempel avkortning bli 10 til 15 prosent av skaden, sier Huse til DinSide.

Kjørelengden kan man forandre når som helst i løpet av året.

Sjekk forsikringsbeviset!

Er du først i gang med å sjekke kilometerstanden, bør du i samme slengen sjekke hvorvidt opplysningene i forsikringsbeviset stemmer.

Tidligere i sommer kunne DinSide fortelle om bileieren som bare fikk 61.500 kroner for den stjålne bilen verdt 180.000 kroner. I forsikringsbeviset til bileierens BMW M3 sto det nemlig at det var snakk om en ordinær BMW 318.

Til tross for at bileieren klaget inn saken til Finansklagenemnda, fikk han ikke medhold - nettopp fordi det er bileiers eget ansvar å sjekke forsikringsbeviset.

Les også: Pengene tilbake ved juks med kilometerstanden på bruktbilen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer