Sjekk når du er forsikret

Oppbevarer du skiutstyret feil, risikerer du å ikke få erstatning ved tyveri.

Ikke la skiene ligge i skiboksen natten over, selv ikke om den er låst. Foto: DINSIDE
Ikke la skiene ligge i skiboksen natten over, selv ikke om den er låst. Foto: DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange bruker vinterferien til ski og vinteraktiviteter, men før du legger avgårde bør du sjekke at du har forsikringen i orden - og sjekke vilkårene.

Hvis ikke risikerer du å ikke få erstatning ved tyveri.

Når er det vinterferie og annen ferie? Her kan du sjekke når det er skoleferie

Ikke la skiene ligge over natten

Får du frastjålet skiene fra en låst skiboks, vil du normalt ha krav på erstatning gjennom reiseforsikringen, ifølge Roald Stigum Olsen i Tryg.

– Forutsetningen er at skiene er med for bruk på den aktuelle reisen. For eksempel dekkes ikke tyveri av skiutstyr som oppbevares i bil/skiboks, når du kun er ute og kjører for en handletur til sentrum, sier Stigum Olsen til DinSide.

Men du bør likevel ikke bruke skiboksen som oppbevaringssted når du er vel fremme på skistedet. Ifølge Christian Haraldsen i Gjensidige skal eiendeler ikke etterlates i skiboksen i mer enn åtte timer eller over natten.

Lar du skiutstyret ligge i skiboksen natten over og får det frastjålet, kan du risikere å ikke få erstatning.

– Spesielt når skiutstyr stjeles fra bil/skiboks om natten, er de forskjellige selskapenes og Finansklagenemndas praksis svært streng, og hvor erstatningen normalt reduseres til null, sier Stigum Olsen.

Les også: Sjekk dette når du bruker takboks på bilen

Gjem bagasjen

Har du utstyr liggende i bilen, er det også viktig å være på vakt. Ifølge Stigum Olsen skal utstyr som oppbevares i bil være skjult i bagasjerommet på dagtid.

Også kaskoforsikringen kan dekke tyveri av skiutstyr fra bilen eller skiboksen, men noen forsikringsselskap krever at du har en såkalt plussforsikring for å få dekning av denne typen tyveri.

Les også: Har du husket dette før langturen?

Ikke sett fra deg utstyret timesvis

Sånn kan du ikke forlate skiene over lengre tidsrom, uten å risikere forsikringsavkorting i tilfelle tyveri. Foto: Colourbox.com
Sånn kan du ikke forlate skiene over lengre tidsrom, uten å risikere forsikringsavkorting i tilfelle tyveri. Foto: Colourbox.com Vis mer


Er du på skiferie er det vanlig å sette fra seg skiene når man skal få i seg litt mat mellom øktene. Dessverre kan det være folk som utnytter dette.

– I vinterferieukene får vi mange meldinger fra kunder som er blitt frastjålet ski og snowboard. Dette er populære gjenstander verdt flerfoldige tusen kroner, og det skaper selvsagt mye frustrasjon når skiene blir borte under skiferien, sier skadesjef Monica Rimestad i Tryg Forsikring i en pressemelding.

I utgangspunktet dekkes tyveri av skiutstyr av reiseforsikringen. Men også her er det unntak.

– Det er i orden å forlate utstyret for normale pauser ved spisesteder i alpinanlegg eller turisthytter. Hvis man derimot lar skiutstyr stå ubevoktet i timevis, eller utenfor utesteder i tettbygd strøk, vil man ikke nødvendigvis få erstatning, sier Christian Haraldsen i Gjensidige til DinSide, og legger til at de ikke opplever tyveri av skiutstyr i alpinanlegg som et særlig utbredt problem.

I utgangspunktet skal nemlig skiutstyr være innelåst eller under oppsyn.

– Oppbevaring ulåst utenfor serveringssted/spisested/varmestue i cirka 30 minutter gir som regel ingen avkorting. Skadeavdelingen avkorter gjerne hvis tyveri skjer under afterski når ski er ulåst, og i hvert fall hvis sikrede er borte en time eller to, forteller Stigum Olsen i Tryg.

Har du ekstra dyrt skiutstyr, er det dessuten viktig å sjekke om din reiseforsikring har en beløpsbegrensning.

Les også: Er du forsikret mot dine egne tabber?

Tyveri av skiutstyr hjemmefra

Slett ikke alle reiser bort i vinterferien, men går kanskje skiturer i nærområdet. Har du skiutstyr stående hjemme, er det normalt dekket av innboforsikringen.

Men også her gjelder det å ikke la utstyret ligge og slenge ubevoktet over lang tid.

– Innboforsikringen dekker eiendeler som oppbevares på privat uteareal utenfor huset – for eksempel skiutstyr. Også her gjelder at skiutstyret i utgangspunktet skal være innelåst eller under oppsyn, men det er anledning til å sette det fra seg på privat uteareal for kortere perioder i forbindelse med lek og annen bruk, sier Christian Haraldsen i Gjensidige.

Kan du spare penger på forsikringen? Finn billigste innboforsikring