Sjekk kilometerstanden før ferien

Du kan både tjene og tape på det.

<B>KILOMETER PÅ KILOMETER:</B> Forsikringsselskapene kan både straffe og belønne deg hvis denne er feil. Foto: colourbox
KILOMETER PÅ KILOMETER: Forsikringsselskapene kan både straffe og belønne deg hvis denne er feil. Foto: colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som tegner bilforsikring antar at de kommer til å kjøre en bestemt lengde det neste året, men på langt nær alle husker hva hvor mange kilometer de faktisk oppga under "kilometerlengde".

Ifølge en pressemelding fra DnB Nor Skadeforsikring vise en undersøkelse utført av Respons Analyse at så mange som én av tre bileiere enten glemmer eller overser kilometerstanden, og allerede har passert grensen for hvor langt de kan kjøre i henhold til forsikringspapirene.

Din plikt

- Det er bilførers plikt å ha riktig forsikring, og før man legger ut på bilferie kan det være lurt å sjekke at man ikke overstiger antall kilometer som gjelder i forsikringen, skriver skadeleder i DnB NOR Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, i pressemeldingen.

Konsekvensen av å gå over estimert kjørelengde kan koste deg dyrt. Havner du i en bilulykke har forsikringsselskapet rett til å avkorte erstatningen, og du bør derfor melde fra til ditt selskap så snart du ser at du kommer til å overskride, eller allerede har overskredet, kjørelengden.

Undersøkelsen avdekket også at rundt 40 prosent av de spurte ikke sjekker antall kjørte kilometer før de legger ut på bilferie.

Avkortningen kan bli stor

Et moment mange kanskje ikke kjenner til er at en eventuell avkortning blir større og større dess lenger en har kjørt over avtalt kilometerlengde. Du får med andre ord svi mer etter en eventuell ulykke hvis du har kjørt 200 mil over grensa, sammenlignet med bare 50 mil.

Ifølge DnB Nor Skadeforsikring er det vanlig at avkortningen utgjør så mye som 20-30 prosent av opprinnelig erstatningsbeløp, mens den i spesielle tilfeller kan bli enda høyere. Forsikringsselskapene tar ifølge pressemeldingen derimot høyde for skadeomfanget og hvilke betydninger en eventuell avkortning får for forsikringstakeren før de beregner en eventuell avkortning.

Du kan også få penger tilbake

Vel så viktig er det å være klar over at du også kan få penger tilbake fra forsikringsselskapet. Kjører du kortere enn oppgitt kilometerlengde kan du få tilbakebetalt differansen mellom lengden du faktisk har kjørt, og lengden du allerede har betalt for gjennom forsikringspremien.

Har du for eksempel oppgitt at du regner med å kjøre "inntil 16.000 km", men bare kjører 7.000 kilometer, kan du fort få igjen noen tusenlapper. Det lønner seg med andre ord å melde fra hvor langt du faktisk har kjørt.

- Oppfordringen vår er klar: Sjekk kilometertelleren ved jevne mellomrom, og kontakt forsikringsselskapet hvis du ser at du overstiger eller går under antall kilometer som ligger i avtalen, skriver Anne Stine Eger Mollestad i pressemeldingen.