Sjekk heftelser gratis!

En av de vanligste fellene man kan gå i når man kjøper bruktbil, er å kjøpe en bruktbil med tingslyste heftelser - med andre ord; man betaler for å kjøpe andres gjeld. Nå kan du sjekke om den bilen du har tenkt å kjøpe er belånt til eksospotta, eller om den er ren og fri for gjeld - helt gratis!

Dersom man tar opp lån på en bil (eller motorsykkel eller annen form for motorvogn), eller man bruker bilen som sikkerhet for et annet lån, vil det bli tinglyst en heftelse på bilen. Heftelsen registreres i de offentlige registrene i Brønnøysund, og føres på bilens registreringsnummer. Heftelsen følger bilen - ikke eieren.

Når du kjøper bruktbil, er det derfor svært viktig at du ikke kjøper deg gjeld - selv om du betaler aldri så mye for en bruktbil står du nemlig ansvarlig for heftelsene som er påført bilen selv om ikke lånet er tatt opp av deg selv, og selv om den du kjøper bil av garanterer at den er "fri for heftelser".

Den eneste måten du kan komme deg unna et slikt krav på, er å bevise at du har vært i god tro på kjøpstidspunktet. Det er 3 måter å bevise dette på:

1. Du ringer til en saksbehandler i Brønnøysund (Tlf.: 75 00 75 00) og ber om en attest på den aktuelle bilen. Du får da tilsendt en attest fra Brønnøysund dagen etter. Attesten koster 103 kroner, og er påført datoen for når tid registeret sist var oppdatert. Har du en mistanke om at det kan ha blitt tatt opp heftelser etter denne dagen, bør du sjekke senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Du ringer til registrenes telefontjeneste på 75 00 75 02 (Bruksanvisning for telefontjenesten finner du ved å klikke her. Dersom du vil bestille attest, må du likevel ty til pkt. 1.

Sjekk heftelser gratis!

3. Du kan logge deg på Brønnøysundregistrenes internettsider, taste inn bilens registreringsnummer og få en online-rapport. Ta en utskrift fra nettleseren, og du har i hånden en gratis rapport fra Brønnøysund som viser om bilen er fri for heftelser eller ikke. Utskriften vil være påført datoen du tok utskriften.
Gå til Brønnysunds bilregister!
_