Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel
Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkelVis mer

Sitter du riktig i bilen?

Mange slurver med kjørestillingen. Disse rådene hjelper deg til å klare deg bedre både i kritiske og hverdagslige situasjoner på veien.

Å sitte riktig når man kjører bil er viktig. Sittestillingen din påvirker nemlig både evnen til å håndtere bilen i trafikken og hvordan du kommer ut av en eventuell kollisjon. Her er noen gode råd for å finne riktig posisjon i førersetet.
Passe avstand til rattet

De fleste sjåfører sitter for langt unna rattet når de kjører. Det fører til at de mister evnen til å styre bilen på en god måte. En god tommelfingerregel er at når du holder to hender midt på hver sin side av rattet, bør vinkelen i albuen din ikke være veldig mye mer enn 90 grader. Dette er det klassiske ”kvart på tre”-grepet som de fleste ratt er designet for. Det gjør at du kan dreie rattet nesten 180 grader til hver side og dermed kan styre unna hindringer uten å skifte rattgrep, noe som igjen gir bedre kontroll og følelse med bilen.

En annen tommelfingerregel er at du skal strekke armen rett frem og legge den oppå rattet slik at toppen av rattet treffer omtrent ved håndleddet eller håndbaken. Nærheten til rattet skal imidlertid heller ikke overdrives, i tilfelle kollisjonsputen løser ut. Ved å følge disse anbefalingene vil normalt bygde mennesker stort sett få tilstrekkelig avstand til punktet hvor kollisjonsputen eventuelt kommer frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett deg opp

Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel
Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel Vis mer


I de fleste nye biler kan du justere rattet også i lengderetningen. Hvis dette ikke er nok, må du trekke stolen nærmere. Vel så viktig kan det være å rette opp seteryggen. Den bør stå ganske oppreist. Det gjør det lettere å få riktig avstand til rattet. En annen viktig fordel ved dette er at hodestøtten kommer nærmere bakhodet. Her bør avstanden være så liten som mulig, maksimalt 5-10 centimeter. Det betyr at hele ryggen og skulderpartiet skal være inntil seteryggen når du sitter avslappet med begge hendene på rattet.

Pass på sikkerhetsutstyret

Hodestøtten skal så nærme hodet som mulig
Albuene skal ikke har noe særlig mer enn 90 graders vinkel

Sørg også for å justere hodestøtten i omtrent samme høyde som hodet ditt. Det reduserer faren for nakkeskader ved en kollisjon betraktelig. Dessuten øker komforten. Med det samme du justerer sikkerhetsutstyret, bør du også passe på å etterstramme bilbeltet. Juster også speilene slik at du slipper å flytte for mye på hodet for å holde oversikt med trafikken rundt deg.Ikke glem beina

Avstanden til pedalene må også være rett. Følger du rådene ovenfor er det sannsynlig at den er nettopp det. Her gjelder det å tenke på at du skal ha nok rom over knærne til å bevege beina fritt mellom pedalene. Når du med venstrefoten trykker inn kløtsjpedalen helt, noe de fleste automatisk gjør ved nødbrems, bør du fortsatt ha en god vinkel i kneet. Dette gjør alvorlige kneskader mindre sannsynlige dersom beina blir trykt mot deg i en kollisjon.

Hodestøtten skal så nærme hodet som mulig
Hodestøtten skal så nærme hodet som mulig Vis mer


Dersom du kan justere vinkelen på sitteputen, skal denne være slik at den støtter under lårene uten at den forstyrrer bevegelsene til beina dine. Mange biler har også høydejustering av hele setet. Her er det mest smak og behag som gjelder. Høy sittestilling gir bedre oversikt i trafikken mens lav sittestilling gir bedre plass til knærne under rattstammen og noe bedre følelse med bilens bevegelser på veien.

Kan virke unaturlig

Disse rådene kan føre til at mange må endre sittestillingen sin ganske radikalt. Det kan føles ubehagelig og unaturlig i begynnelsen. Oppfordringen er da å foreta endringene stegvis og prøve seg frem. Husk at det er forskjell på å sitte i sofaen og bak et ratt. Det er likevel trolig at mange vil oppleve at man sitter mer komfortabelt slik det er anbefalt her. Men viktigst er det uansett at du sitter tryggere.

Artikkelen ble første gang publisert 4. januar i år.