<strong><b>PASSE AVSTAND:</strong></b> En colaflaske og litt til så sitter du passe. Bruk også håndleddstrikset så er du sikker.  Foto: JOGRIM AABAKKENAV
PASSE AVSTAND: En colaflaske og litt til så sitter du passe. Bruk også håndleddstrikset så er du sikker. Foto: JOGRIM AABAKKENAV Vis mer

Sitter du riktig i bilen?

Har stor innvirkning på reaksjonsevne og eventuell skade under kollisjon.

Publisert
Sist oppdatert

Sitter du riktig i bilen, minsker du muligheten for å bli hardt skadet om du skulle havne i en kollisjon. Samtidig gir det deg større kontroll over bilen.

Ser du for eksempel på rallyførere sitter de nærmest med strak rygg, og rattet er nesten inntil brystet. Dette fordi det er der de har størst moment, og dermed størst bevegelighet og kan reagere raskest.

<strong><b>ADVARER:</strong></b> Trafikklærer Tormod Lunde ved Tempo trafikkskole advarer bilistene mot å lene seg for langt bak i førersetet.  Foto: TEMPO TRAFIKK
ADVARER: Trafikklærer Tormod Lunde ved Tempo trafikkskole advarer bilistene mot å lene seg for langt bak i førersetet. Foto: TEMPO TRAFIKK Vis mer

Trafikklærer Tormod Lunde ved Tempo trafikkskolen forteller at sittestilling er det første de starter med når de har nye elever ved skolen.

Les også: Vær obs på blindsonene

- Før eleven har sin første kjøretime justerer vi på sittestillingen. Det er mange som da får kommentarer fra venner og familie på at de sitter for nærme rattet, men det er gjerne basert på gammel vane (eller uvane).

- En enkel måte å finne riktig stilling på er å rette ut armene, og justere setet så en har håndleddsknekken rett over toppen av rattet.

Les også: Denne funksjonen skal varsle om noen kommer i feil kjørefelt

Mange ligger for langt bak

Sitt derimot ikke for nære heller. Og det er her en må være på vakt. De aller fleste nyere biler har nå oppdatert sikkerhetsutstyr med kollisjonspute i rattet, hvilket kan utgjøre en viss fare om du skulle havne i en kollisjon.

Kollisjonsputene har svært stor kraft når den utløses, og har du da trukket rattet for nærme kan det også skade føreren om trykket blir stort.

- Noe en ser litt mer av utenbys, er de som nærmest ligger i setet. Disse sjåførene skulle en gjerne sett reise seg opp litt.

Knekk i beina

En knekk i knærne er også viktig når vi er inne på kjørestillingen. Det er viktig å ha fleksibilitet til å kunne trykke pedalene tilstrekkelig inn, samtidig som en sitter behagelig og ikke blir sliten.

Les også: Dette er en perfekt kollisjon

Rett deg opp

<b>SITTER DU RIKTIG?</b> Albuene skal ha en knekk når du kjører bilen. Dette for å hindre at du strammer dem til ved en ulykke. Du får også større moment når du ratter bilen.  Foto: JAMIESON POTHECARY
SITTER DU RIKTIG? Albuene skal ha en knekk når du kjører bilen. Dette for å hindre at du strammer dem til ved en ulykke. Du får også større moment når du ratter bilen. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merSeteryggen bør stå så godt som oppreist. Det gjør det lettere å oppnå riktig avstand til rattet. En annen fordel ved å rette opp ryggen, er at hodestøtten vil virke bedre. Under naturlig sittestilling bør ikke hodestøtten være mer enn 5-10 centimeter fra bakhodet.

- Går en nærmere inn på ulykker hvor ungdom er innblandet kan en nok ofte se at setet er stilt feil, og at skaden har blitt større som følge av det, avslutter Lunde.

Blir du ofte sliten når du kjører bil er det sannsynligvis sittestillingen din som er gal. Gjør forskjellige forsøk, men pass på at du ikke kan strekke armene helt ut, og at du sitter relativt rett i ryggen. Bilenes sikkerhetssystemer er designet for å gi best utbytte om du sitter riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer