Sitter du farlig nært rattet?

Sitter du farlig nært rattet?

Har bilen din kollisjonsputer? Da bør du holde en viss avstand til rattet.

Publisert
Sist oppdatert
Kollisjonsputer er store og kan være farlige hvis man sitter for nært rattet.
Kollisjonsputer er store og kan være farlige hvis man sitter for nært rattet. Vis mer

Sitter du farlig nært rattet?

  1. Stort bilde


Til tross for at en svært stor andel av dagens bilpark er utrustet med kollisjonspute i rattet, er det svært få som er klar over at dette medfører en viss fare for enkelte.

Farlig å sitte for nært

For de fleste er kollisjonsputen selvsagt en flott sikkerhetsanordning, som sannsynligvis har reddet tusenvis av liv. Faren oppstår hvis man er blant dem som av ulike årsaker foretrekker å sitte svært nært rattet. Denne problemstillingen er blitt mer aktuell de siste årene, fordi stadig flere biler leveres med ratt som kan justeres i dybden. Hvis føreren benytter anledningen til å trekke rattet så langt ut som mulig, og samtidig har korte ben, risikerer man at avstanden til kollisjonpsuten blir farlig liten.

Det er nemlig slik at en kollisjonspute har svært stor kraft når den utløses. I verste fall kan derfor kollisjonsputen skade føreren hvis denne sitter for nært.

Minst 25 centimeter

Sitter du farlig nært rattet?


Ifølge ekspertene vi har snakket med har kollisjonpsuter blitt mer avanserte i løpet av de siste årene. Blant annet har de fleste nye biler i dag såkalte totrinns kollisjonpsuter. Dette innebærer at puten ikke blåser seg helt opp i mindre alvorlige kollisjoner. En del eldre kollisjonpsuter, ikke minst de som finnes i amerikanske modeller, kan imidlertid betegnes som "aggressive", i den forstand at de oppnår et svært stort volum når de utløses.

Uansett hva slags bil du eier, er det imidlertid lurt å forholde seg til følgende regel:

Det bør minst være 25 centimeter fra rattet til overkropp og hode.

En drøy cola-flaske

En halvliters brusflaske er snaue 24 centimeter lang og dermed en god målestokk.
En halvliters brusflaske er snaue 24 centimeter lang og dermed en god målestokk. Vis mer


Det er ikke alle som går rundt og vet nøyaktig hvor mye 25 centimeter er. Derfor er det greit å vite at en norsk halvliters brusflaske er snaue 24 centimeter lang.

Endre kjørestilling

Hvis du etter å ha lest denne artikkelen er blant dem som finner ut at avstanden mellom hode/overkropp og ratt er mindre enn 25 centimeter, bør du snarest mulig endre kjørestilling.

Hvis dette viser seg å være vanskelig, bør du ta kontakt med importøren av den aktuelle bilmodellen. Importøren vil kunne svare deg på om din bil er blant dem som ikke krever noen minimumsavstand til kollisjonpsuten.

  • Stort bilde finner du her.
  • Relaterte artikler:

  • Enkle grep gir trygg tur
  • Hvor og hvordan bør barnet sitte?

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer