<strong>RIKTIG OG GALT:</strong> Her forteller Jerry Åhlin hva vi gjør feil, og hvordan vi bør sitte. Foto: Per Ervland
RIKTIG OG GALT: Her forteller Jerry Åhlin hva vi gjør feil, og hvordan vi bør sitte. Foto: Per ErvlandVis mer

Sitt riktig, sitt sikkert

Hva er riktig sittestilling bak rattet? Jerry Åhlin forteller hva som er rett, og hvorfor. (Se video)

Det høres kanskje merkelig ut, men de aller fleste sitter feil bak rattet i bilen. Det går utover sikkerheten, og vi har ved flere anledninger skrevet om emnet.

Sitter du riktig er du også mer preventiv mot at ulykker oppstår. Sittestilling handler nemlig om langt mer enn komfort, eller det å se kul ut. Jerry Åhlin er instruktør hos Audi Driving Experience, og jobber heltid med å holde kjørekurs for de med litt over middels kjøreinteresse. Og ikke tro at de er noe bedre, for selv blant bil-entusiastene er det mye rart å se, forteller Jerry.

En utsatt gruppe?

–> Se video lenger ned

Gjør som Petter

Ikke alle tenker over at de kan bli bedre sjåfører ved å sitte riktig. Blant annet kan reaksjonstiden bli bedre. Mange sitter med strake armer. Der ute gjør de dårligst jobb. I tillegg er det farlig. Hvorfor sitter for eksempel Petter Solberg med rattet nære brystet? Der har han mest moment, størst bevegelighet, og kan reagere raskest. En gylden regel er at du skal sette deg inn, justere settet til ganske oppreist posisjon, for deretter å strekke armen over rattet. Selve rattet skal da treffe deg omtrent der armbåndsuret sitter. Da har du passe avstand.


Ryggmargsfølelsen

Ryggen er et sendebud fra bilen du sitter i, og opp til hjernen. Jo rettere du sitter i bilen, jo raskere går signalene fra baken og opp til hjernen. Reaksjonstiden blir kortere, og igjen, du er en sikrere sjåfør. Er du på bane og leker, så er det like viktig. Du får tidligere signaler om hva som skjer mellom bilen og underlaget, og kan reagere raskere.

Kollisjonsputene, en risiko

Ikke glem beina

Knekk i knærne er også en viktig del av kjørestillingen. Du skal passe på fleksibiliteten til å kunne trykke inn pedalene, samtidig som du skal sitte behagelig for ikke å bli sliten. Jerry Åhlin kan også fortelle at det er medisinske årsaker til at du bør sitte riktig. De gamle er eldst sies det, og Jerry har mer kunnskap på området enn de aller fleste. I videoen lærer han deg noen enkle grep til en sikrere hverdag.