Sikre og rimelige familiefraktere

Nye biler blir stadig sikrere. Men er det mulig å finne en sikker bruktbil til 150.000 kroner som også har plass til familien?

Passat er et av de beste alternativene for deg som vil ha en sikker bruktbil
Passat er et av de beste alternativene for deg som vil ha en sikker bruktbil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, er det korte svaret. Det er mulig å finne biler med et relativt høyt sikkerhetsnivå i prisklassen under 150.000 kroner, uten at man må ofre den plassen man gjerne trenger til barn, dyr og andre familiemedlemmer.

Vi har tatt utgangspunkt i stasjonsvogner i mellomklassen og hentet frem de som har fått 5 av 5 stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest, og hvor stabiliseringssystemet ESP er tilgjengelig. ESP har en betydelig aktiv sikkherhetsfunksjon ettersom systemet forebygger og retter opp skrens på en bil i de aller fleste tilfeller.

Ikke helt sammenlignbart

Når det gjelder Euro NCAP, vil 5 stjerner representere det høyeste passive sikkerhetsnivået for fører og forsetepassasjer. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at kriteriene for toppscore har endret seg siden disse bilene ble testet, slik at man ikke automatisk kan gå ut i fra at de ville fått 5 stjerner i dag.

De nyeste resultatene fra Euro NCAP ser du her

Endringene går blant annet på krav til fotgjengerbeskyttelse og barnebeskyttelse i baksetet. Dette er ting som tidligere ikke var med i testen eller som ikke ble vektlagt ved utdelingen av stjerner. 5 stjerner er likevel en god indikasjon på god kollisjonsbeskyttelse – spesielt for de som sitter foran.

Stasjonsvogner

Vi gjør oppmerksom på at det også finnes biler i andre bilklasser som oppfyller disse kriteriene, men vi har valgt å konsentrere oss om stasjonsvogner i den vanlige mellomklassen denne gangen. Premiumbiler er også holdt utenfor, da disse gjerne gir mindre plass for pengene og fordi det er få som oppfyller kriteriene i den aktuelle prisklassen. Tilsvarende kan det finnes andre modeller som ligger helt på grensen av prisklassen vi operer med, men vi har forutsatt at det må finnes et betydelig antall biler tilgjengelig til den aktuelle prisen for at de skal tas med her.

Volkswagen Passat

Passat er et av de beste alternativene for deg som vil ha en sikker bruktbil
Passat er et av de beste alternativene for deg som vil ha en sikker bruktbil Vis mer


Volkswagen Passat er det kanskje heteste tipset i denne gjengen. For 150.000 kroner får du tak i den generasjonen som kom i 2005. Den har mye til felles med dagens utgave og har blant annet meget gode plassforhold. Den fikk 5 av 5 stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest og hadde dessuten ESP som standard. Passat har blitt testet for barnebeskyttelse og oppnådde 4 av 5 stjerner i den konkrete disiplinen. En rekke motorer er dessuten tilgjengelig.

Test av stasjonsvognen ser du her.

Toyota Avensis

image: Sikre og rimelige familiefraktere


Et annet sikkert kort, ganske så bokstavelig talt, er Toyota Avensis. I den aktuelle prisklassen snakker vi om utgaven som kom i 2003. Også denne har full pott hos Euro NCAP. ESP er ikke standard på alle utgaver før oppdateringen i 2006, så sjekk dette før du kjøper. Avensis er ellers en romslig og kurant bil med et solid kvalitetsrykte. Barnebeskyttelse er ikke testet.

Peugeot 407

image: Sikre og rimelige familiefraktere


Peugeot 407 er en annen bil som kan være aktuell. Denne ligger relativt lavt i pris på bruktmarkedet, noe som nok må settes i sammenheng med at Peugeots kvalitetsrykte i denne perioden ikke er helt på topp. Kjøper du en 407 i denne prisklassen, får du imidlertid en ganske ny bil. ESP var dessuten standard, i tillegg til at den fikk full score hos Euro NCAP. Barnebeskyttelsen ble vurdert til 4 av 5 stjerner. En svakhet er at plassforholdene ikke er all verdens i denne bilen, til tross for at den er ganske stor utvendig.

Vi har testet.

Citroën C5

C5 kom også som kombi, som her på bildet
C5 kom også som kombi, som her på bildet Vis mer


Et annet alternativ i samme kategori er Citroën C5. Også denne ligger lavt i pris og har et litt blandet kvalitetsrykte. Men det er en romslig bil, og med oppdateringen i 2004, fikk den 5 stjerner hos Euro NCAP. Ikke alle biler har ESP, så finn en bil som har dette. Noen biler har AFIL-systemet som varsler om du er i ferd med å vingle ut av veibanen din. Barnebeskyttelsen ble vurdert til 3 av 5 stjerner.

Vår test av kombi-versjonen finner du her.

Renault Laguna

image: Sikre og rimelige familiefraktere


Et siste alternativ som vi trekker frem er Renault Laguna. Dette er også en bil som har et dårlig kvalitetsrykte, og prisene gjenspeiler det. For 150.000 kroner kan du imidlertid få utgaven som kom til Norge så sent som i 2008. Dette var en helt ny generasjon som Renault selv hevdet å ha jobbet mye med kvaliteten på. Og kollisjonssikkerheten er meget god, samtidig som ESP er på plass. Laguna fikk 4 av 5 stjerner for barnebeskyttelsen.

Vår prøvekjøring av bilen finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!