Sikker på vinterføre

Norske vinterforhold kan være en utfordring for oss bak rattet, og en utfordring vi ofte møter dårlig forberedt for.

Publisert
Sist oppdatert
Sikker på vinterføre

Sikker på vinterføre

  1. Stabiliseringssystemer


GOLSFJELLET (DinSide Motor): Oppførsel i kritiske situasjoner handler mye om reflekser. Riktige reflekser kan øves opp, og flere importører og forhandlere tilbyr kundene muligheten til å bli bedre kjent med sin egen bil. Vi har vært gjennom BMWs vinterkjøringskurs på Golsfjellet.

Vinterbiler

Det de fleste tenker på med en god vinterbil er evnen til å ta seg frem. BMWer med store motorer og drift på bakhjulene har ikke nødvendigvis vært blant favorittene. I dag er fremkommelighet nesten ikke tema lenger, gode antispinnsystemer temmer store motorer og hjelper deg opp bratte kneiker uansett om drivhjulene sitter foran eller bak.

Mye viktigere for en moderne vinterbil er evnen til å takle nødsituasjoner som kan oppstå på glatte vinterveier. Viktigst er det å ha gode ABS-bremser. Bremseffekt og styrbarhet er avgjørende for utfallet av en unnamanøver på glatt underlag.

For å unngå farlige situasjoner, og for å få hjelp gjennom dem, er stabiliseringssystemer til god hjelp. BMWs forskjellige systemer kan du lese om her.

BMW Safety Driving

Kurset for BMWs kunder er laget i samarbeid med Harald Huysman Racing AS. Kurset arrangeres under betegnelsen BMW Safety Driving, og målsettingen er å øke kunnskapsnivået om sikkerhetssystemene i bilene. Etter en teorigjennomgang er det anledning til å teste kunnskapene i praksis på en isbane.

Øvelser som unnamanøver, svingkjøring og sirkelbane skal gjøre deg bedre kjent med bilens oppførsel. Det er ingen tvil om at praktisk øvelse er svært nyttig. Du lærer hvor små marginene er, og får også godt demonstrert hvor nyttig for eksempel stabiliseringssystemer er. Det er ingen tvil om at de som reiser hjem etter gjennomført kurs er bedre sjåfører.

Gjør det selv

Sikker på vinterføre


En viktig erfaring fra kurs som dette, er bilens oppførsel i pressede situasjoner. Mange har aldri opplevd en bråbrems med bilen de ferdes i til daglig. For eksempel overraskes mange av bremsepedalens oppførsel ved full oppbremsing. Blir du ikke invitert på BMWs kurs kan du allikevel skaffe deg nyttig kunnskap på egenhånd. Finn et oversiktelig område der du kan bremse og gjøre unnamanøvre uten at andre eller bilen er i fare for å bli skadet.

Mer om kjøreteknikk finner du i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer