Si hva du egentlig mener

Uttrykker ikke finger'n alt du har lyst å si mens du kjører? Da kan du prøve disse skiltrammene.

<B>FRITT FRAM:</B> Det er utrolig hva du kan få sagt på 50 tegn på en bilskiltramme.
FRITT FRAM: Det er utrolig hva du kan få sagt på 50 tegn på en bilskiltramme. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En kunde som var innom her kjørte rundt i en svær Chevrolet Caprice. Han ville også ha skiltrammer med egen tekst. Der skulle det stå «Biler som bruker under 1,5 liter på mila er FEMI».

I Norge er det fortsatt ikke lov med såkalt personlige bilskilt, hvor en skriver mer eller mindre morsomme ord ved hjelp av tall og bokstaver, på bekostning av et vanlig registreringsnummer. Det har Lator Skiltfabrikk i Bergen dratt nytte av.

For selv om det ikke er lov å skrive på selve bilskiltet, er det fritt fram for å skrive på skiltramma. Lator har spesialisert seg på å lage rammer hvor kunden kan skrive mer eller mindre hva han vil under bilskiltet, så lenge han eller hun holder seg til rundt 50 tegn. Her kan en for eksempel framheve at biler som ikke sluker halvannen liter på mila er femi, slik Arild René Gill fra Lator Skiltfabrikk forteller.

Fri flyt av tekst

SLIK BEGYNTE DET: Dette er et av de første skiltene fra Lator Skiltfabrikk med egen tekst på bilskiltramma. Foto: DinSide
SLIK BEGYNTE DET: Dette er et av de første skiltene fra Lator Skiltfabrikk med egen tekst på bilskiltramma. Foto: DinSide Vis mer


Ved hjelp av en enkel tekst- og symbolgenerator på nettsidene til Lator kan du skrive inn teksten, som altså plasseres nederst på bilderamma. Du kan se omtrent hvordan teksten kommer til å se ut på ramma mens du skriver, og du kan velge mellom flere ulike skrifttyper.

Det er også mulig å bruke diverse symboler, som for eksempler hjerte, stopp-skilt, en hånd og så videre.

Rammene passer alle bilskilt som måler 11 x 52 centimeter, det vil si den såkalte EU-størrelsen på bilskilt som også følges i Norge. Ifølge Arild René Gill har salget tatt kraftig av etter at Lators nettbutikk ble lansert i fjor.

– Vi begynte i det små med kunder som var innom i butikken og hentet bilskiltene sine. De kjøpte ofte med seg et par skiltrammer også. Siden det var en etterspørsel i markedet, så bestemte vi oss for å satse litt mer på bilskiltrammer der kunden selv kunne velge sin egen tekst.

– Men det var først når vi fikk ny nettbutikk i 2011 at salget virkelig tok av. I dag er det nok flere tusen biler på norske veier som kjører rundt med skiltrammer fra oss, skriver Gill i en e-post til DinSide.no.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen: Her har du noen av våre forslag til hva det kan stå på en bilskiltramme:)

VÆR ÆRLIG: Her kan du vise andre bilister hvorfor du kjører som du kjører.


En slags stavekontroll

Etter at du har bestemt deg for hvordan drømmeskiltet ditt (og marerittskiltet til ektefellen) skal se ut, får du opp en pdf-fil. Det er denne filen som brukes av Lator for å lage det ferdige produktet, og det er med andre ord ikke nok å tro at det du ser på skjermen før eventuell bestilling nødvendigvis blir riktig.

Skiltramma selges i to utgaver - én med hvit tekst på sort bakgrunn, og én med sort tekst skrevet på en matt sølvkant. Prisene varierer fra 125 til 149 kroner.

VÆR ÆRLIG: Her kan du vise andre bilister hvorfor du kjører som du kjører.
VÆR ÆRLIG: Her kan du vise andre bilister hvorfor du kjører som du kjører. Vis mer


Du må selv sørge for å skrive teksten riktig, ettersom Lator overfører teksten fra pdf-filen direkte til skiltet. Ifølge Gill forsøker likevel butikken å holde orden på grammatikken.

– Skulle vi oppdage at kunden har stavet ord feil, så tar vi kontakt og informerer dem om feilen de har gjort.

Noen ganger er det derimot ikke grammatikken som skjemmer ut bileieren. Det er selve teksten.

- Det var en unggutt som kom glidende i en flott ny BMW cabriolet. Han ville ha med liten skrift helt nede i høyre hjørnet på skiltrammen «Pappa betaler», forteller Gill, som også kan fortelle at den norske Liverpool-fansen er flittige brukere av skilttjenesten.

- Jeg vet ikke hvor mange hundre (rammer) vi har laget med «You’ll never walk alone».

Hva med personlige bilskilt?

Da DinSide sist snakket med Vegvesenet i 2011, var det fortsatt den samme forklaringen som gjaldt som i 2010: Vegvesenet har ikke noe imot personlige bilskilt, men det er Samferdselsdepartementet som må bestemme seg.

Sverige tillater derimot personlige bilskilt, med visse forbehold. Til gjengjeld koster det hele 6.000 kroner hvis du ønsker å skrive "9TRIST" på skiltet, men store deler av den summen går til veldedige formål.