Serife Celebi bestemmer hvordan Ford skal se ut

Ford B-Max får farger og materialer slik denne kvinnen vil ha det.

Nye materialvalg og farger setter sitt preg på nye B-Max.
Nye materialvalg og farger setter sitt preg på nye B-Max. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnet J Mays har de fleste med en fot innenfor bilbransjen fått med seg, og de som vet hvem han er vet også at han er å finne under vingene til ”The Oval Blue”, eller Ford om du vil.

Stort team

J Mays er designsjef, men det betyr ikke at han lager alt som er, helt alene. Bildesign er delt opp i mange fagområder, og når det gjelder farge- og materialvalg er det ofte damene som råder, i bilen som i heimen. Sånn er det også hos Ford, og damen som bestemmer hvordan din neste bil skal se ut heter Serife Celebi.

Så lenge den er sort

Serife Celebi fargesetter Ford B-Max
Serife Celebi fargesetter Ford B-Max Vis mer


Celebi kommer opprinnelig fra Tyrkia, men flyttet sammen med foreldrene sine til Tyskland i en alder av fire år. I dag er hun bosatt i Köln, og har i den senere tid hatt ansvaret for nettopp farge og materialvalget i Fords kommende yndling, B-Max. I de tidlige dager var det Henry Ford selv som sto for denne jobben, og hans tanker om farger på Fords første kjennemerke, Model T, er gått inn i historiebøkene. Han fortalte at alle kunne velge den fargen de ville, bare den var svart.


Dette er Ford B-Max

Fra Evos til B-Max

Serife Celebi var involvert i en av fjorårets mest omtalte konseptbiler, Ford Evos, en bil hun også satte sitt preg på i form av farge og materialvalg. Evos vakte stor oppsikt ettersom det var det første skrittet mange mente var den nye Mondeo.

I år skal hun tydeligvis høyt igjen, ettersom Ford viser en av årets mest spennende biler for massen, den lille flerbruksbilen B-Max.

 Foto: Ford
Foto: Ford Vis mer


Les mer: Ford Evos

Lang levetid

Celebi har et eget team som til enhver tid overvåker motebildet, og trekker konklusjoner deretter. Den store forskjellen ligger i levetiden.

– I motsetning til motedesignere, så kan ikke vi presentere en ny kolleksjon hver sjette måned, forteller hun. Hun legger til at en bildesigner derfor må tenke mer langsiktig, uten at bilen blir usmakelig om kort tid. Den må være i henhold til smak og sanser i de neste årene.

Neste bil ut: Ford EcoSport

Motebransjen inspirerer

Celebi deltar derfor blant annet på årets motemesse i Milano for å hente inspirasjon og tips, og i nye B-Max har hun inngått et samarbeide med blant annet Gucci. Dette er ikke nytt for Gucci, ettersom de nylig også pimpet opp Fiat 500 med egne versjoner. Celebi har derimot ikke låst seg til Gucci alene, og forteller at mye inspirasjon også er hentet fra både Versace og Miu Miu. I nye B-Max Titanium får du blant annet en dekorasjonsstripe fra Savile Row, og innslag fra designere som Paul Smith.

Ford B-Max er til nå mest kjent for å være bilen uten B-stolper.
Ford B-Max er til nå mest kjent for å være bilen uten B-stolper. Vis merOverraskende motor til B-Max

Kult er ikke bare gult

Resultatet blir kontraster av både blanke og matte overflater, forteller Serife Celebi, og avslutter med at dette for tiden er detaljer som går igjen i særlig sportsklær, og således er bredt akseptert blant både kvinner og menn. Hun legger til at de sorte høyglanslakkerte interiørdetaljene ikke er hentet fra pianolakk, men fra det hun kaller high-end gadgets, og snowboard. Det høres mye kulere ut enn pianolakk, og i denne bransjen er det avgjørende å være kul.