Mange bilførere med grå stær kan ha vansker med kontraster og er plaget med blending (foto: Colourbox)
Mange bilførere med grå stær kan ha vansker med kontraster og er plaget med blending (foto: Colourbox)Vis mer

Ser ikke trafikkfarer

Bilførere med Norges vanligste øyelidelse har problemer med å reagere i trafikken.

Grå stær (katarakt) rammer bort i mot alle over 70 år, og mange utvikler tilstanden tidligere i livet, gjerne i 60-årene.

En ny undersøkelsen som er gjort på sammenhengen mellom grå stær og bilkjøring, viser at det kan være risikofylt å kjøre bil med denne tilstanden, ifølge en pressemelding fra Newswire. I undersøkelsen kjørte 186 testpersoner med og uten spesielle ”kataraktbriller”, som ga dem syn som om de hadde ulik grad av tilstanden.

Vansker med å se dyr og mennesker

Bilførerne som brukte de spesielle brillene var dårligere til å unngå farlige situasjoner og til å se objekter langs veien som kunne utgjøre en fare.

– Det betyr at mange eldre bilførere kan ha problemer med å reagere i farlige trafikksituasjoner med ulike synsinntrykk, og de kan ha vansker med å se dyr eller mennesker i veikanten, sier optiker og fagansvarlig for trafikk og syn i Norges Optikerforbund, Olaug Skrøppa, ifølge pressemeldingen.

Mange bilførere med tilstanden kan i tillegg ha vansker med kontraster og blir plaget av blending. Det kan også skape farlige situasjoner, viser undersøkelsen.

Går utover sikkerheten selv før synet blir for dårlig

Førstelektor Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud, bekrefter også at grå stær er en øyesykdom som går ut over evnen til å se detaljer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- ”Tåkesyn” og problemer med blending og strølys er typisk for slike pasienter, sier han til DinSide Helse, og legger til at har man grå stær så vil dette kunne gå ut over trafikksikkerheten selv før synet blir for dårlig i forhold til de formelle kravene som stilles.

Helland minner om at det i Førerkortforskriften stilles krav til normalt godt syn, og at dette gjelder både synsskarphet, det vil si evnen til å se detaljer, samt synsfelt (sidesyn).

Kommer gradvis

Grå stær gir ikke smerte. Det som skjer er at linsen i øyet gradvis mister sin klarhet, ifølge Pasienthåndboka. Dette gir først og fremst nedsatt syn og ”tåkesyn” på både avstand og nært hold.

Øyets linse trenger næring, og det fås gjennom øyevæske. Tilførselen av øyevæske blir imidlertid dårligere med alderen, og derfor utvikles tilstanden vanligvis hos eldre mennesker.

Her kan du lese mer om grønn og grå stær

Merker det ikke selv

Årlige kontroller av synet er å anbefale for alle eldre, ifølge Helland. Det er fordi synet kan forverres uten at en selv merker åpenbare endringer.

- For de som plages av at en ser litt uklart ved bilkjøring, eller opplever mørkekjøring som problematisk på grunn av strølys og blending, er det beste rådet å få undersøkt synet hos optiker eller øyelege, sier Helland.

Inntil forhold ved synet er avklart vil det være lurt å unngå bilbruk under vanskelige kjøreforhold og om natten, anbefaler han.

Grå stær kan også opereres. Tall fra Norges Blindeforbund viser at rundt 18.000 nordmenn opereres for katarakt hvert år. Linsen som blir uklar kan fjernes og erstattes med en kunstig linse av plast.

Studien er utført ved to universiteter i Australia, og er publisert i tidsskriftet Optometry and Vision Science.