<strong>DÅRLIG SYN:</strong> Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.com
DÅRLIG SYN: Flere undersøkelser de senere årene viser at mange kjører bil uten å se godt nok. Foto: Colourbox.comVis mer

Ser for dårlig

Hver tyvende 65-åring ser for dårlig til å kjøre bil.

I 2007 gjorde politiet og Trygg Trafikk en undersøkelse av bilister i Vadsø og Hammerfest. 184 bilister ble stoppet og bedt om å gjennomføre en synstest. Det viste seg at så mange som en av tre så for dårlig.

- De fleste tror de ser bra. Men hvis du må myse for å se noe klart, er det en veldig god indikasjon på at synet er dårlig, sa optiker Kjell Hansen fra Vadsø til Trygg Trafikk den gangen.

Les også: Bilister med Norges vanligste øyelidelse ser ikke trafikkfarer

Fare i trafikken

Nå viser en undersøkelse utført for Norges Blindeforbund at fem prosent av norske 65-åringer ser for dårlig til å kjøre bil, selv med den synskorreksjonen de bruker til vanlig. Fem prosent av norske 65-åringer utgjør mer enn 2.700 nordmenn.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange som hver tyvende 65-åring ser så dårlig med den synskorreksjonen de bruker til vanlig at de ikke tilfredsstiller synskravet til å kjøre bil. De utgjør dermed en fare for seg selv og andre i trafikken, sier Vibeke Sundling, høgskolelektor ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Les også: Norges billigste briller

Merker ikke symptomene

Newswire skriver at undersøkelser fra andre land viser at svært mange eldre i alderen 69-75 år går med uoppdagede øyelidelser. I Norge er det gjort lite kartlegging av synshemming hos denne aldersgruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere øyesykdommer merker man ikke symptomer på tidlig nok. Det betyr at synet kan bli betydelig skadet før tilstanden oppdages. Skadet syn kan sjelden repareres.

Les også: Trafikkfarlige 50-åringer

Når du tar førerkort må du vise at du kan lese et bilskilt på 20 meters avstand. Denne synstesten blir for det mest gjennomført like før teoriprøven, i følge opplysninger fra Statens vegvesen. Har du gyldig synsattest fra lege eller optiker, slipper du denne testen.

Et nytt EU-direktiv kommer i 2011 og vil pålegge alle sjåfører til å ha jevnlige synstester.

Dette er kravene

For førerkort i klassene A, A1, B, B1, BE, M, S og T gjelder det i følge loven følgende krav til førerens helse:

  • Synsstyrken må være minst 0,5 når begge øyne undersøkes samtidig.
  • Dersom optisk korreksjon er nødvendig for å oppnå denne synsstyrken, plikter føreren å bruke slik korreksjon under kjøring.

  • Dersom synsstyrken på ett øye er mindre enn 0,05, må synsstyrken på det andre øyet være minst 0,6, eventuelt med optisk korreksjon.
  • Ved plutselig tap eller betydelig reduksjon av syn på ett øye, må det gå minst 6 måneder fra synstapet inntrådte til førerkort kan utstedes eller motorvogn føres.
  • Tilsvarende gjelder funksjonell enøydhet på grunn av manglende samsyn.
  • Synsfeltet må være normalt på minst ett øye.
Mer om helsekrav for sjåfører.