Selvreparerende og armerte dekk

Dekkbransjen demmer opp for sviktende vedlikehold av veinettet.

SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester.  Foto: Nokian
SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester. Foto: Nokian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du av og til ser biler som står ved veikanten, er det langt mellom de rene punkteringene. Og lenger skal det bli.

Nå har nemlig Nokian lansert dekk med forsterkninger av Aramid, for at dekkene skal tåle kraftigere påkjenninger enn tidligere.

Derfor er bildekk svarte

Skuddsikkert

Aramid er en type materiale som ofte brukes i skuddsikre vester og andre typer pansringer. I tillegg brukes det mye innen romteknologi. Materialet er likevel ikke nytt. Selv om det er videreutviklet underveis, så ble det første gang benyttet på 60-tallet.

Nå kommer materialet altså i dekk også.

Bridgestone har funnet opp hjulet på nytt

Først til SUV

Nokian velger å bruke Aramid først og fremst i sideveggene på dekkene. Resultatet er først og fremst for å demme opp for kutt og andre sårskader som en følge av fortauskanter og andre elementer som kan skade dekkene.

Dette gjør at dekkene i mindre grad får skader som følge av skarpe kanter fra hull i veien, eller andre uforutsette objekter i veibanen.

Nokian benytter materialet blant annet i de nye SUV-dekkene sine, noe som er naturlig med tanke på bruksområdet til slike biler.

-Løsningen kom først i Hakkapeliitta 8 SUV, men er nå også på plass i Hakka Blue SUV og Hakka Black SUV, forteller Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk AS.

Hvorvidt dette også kommer til mindre personbiler ønsker han ikke spekulere i.

Nå lager de dekk av løvetann

Flere løsninger

Samtidig som Nokian nå armerer noen av dekkene sine, så melder Michelin at de lanserer dekk som reparerer seg selv. Skulle du være så uheldig å punktere, så merker du det normalt ikke. Da skal i så tilfelle skaden være rimelig stor.

Vi ble demonstrert løsningen allerede i 2011, men på det tidspunktet virket det usannsynlig at et slikt dekk ville komme på markedet. Nå er det her.

Michelin forteller at de første bilene som får disse dekkene er den helt nye Passat, men ikke på alle modeller.

Noen priser for dette dekket i løssalg finner foreløpig ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer