Ikke bare er det fingerferdighet, men den går av seg selv i tillegg.  Foto: Böhmer
Ikke bare er det fingerferdighet, men den går av seg selv i tillegg. Foto: BöhmerVis mer

Selvbygg: Modellbil som går

De er ikke kun til utstilling. De starter og går som enhver annen bil.

Dersom dagene i julen blir litt for lange, og fridagene for mange, så finnes det flust av muligheter. Hvorfor ikke sitte ned med et puslespill, eller kanskje et byggesett?

Noen strekker denne strikken lenger enn andre, for som videoen nedenfor viser, så er det en egen klan som har som hobby å bygge modellmotorer i svært liten skala. Det finnes ferdige kit å få kjøpt, men de tøffeste gutta i gata lager også delene selv.

Verdens dyreste tråbil?

Tysk presisjon

Et av flere firmaer som lager ferdige sett er det tyske firmaet Böhm Stirling-Technik. De leverer flere forskjellige modeller og typer. I det store og hele er det først og fremst små modellmotorer de leverer, men i den senere tiden har de også laget biler for å sette disse motorene i.

Her viser de hvordan delene lages:

Ypperste klasse

Her er det ikke snakk om plastikkmodeller med uønskede sveiseskjøter og dårlig tilpasning, men om virkelig presisjonsarbeid som et sveitsisk urverk av ypperste klasse. Vi kjenner ikke til prisene for herlighetene, men det oser presisjon, og det oser eksklusivt. Da pleier det også å koste penger.

Teknisk, men ikke fullt så finslepent.

Må starte

At motorene skal starte og gå er visstnok et krav for at du skal bli vel ansett blant entusiastene. En ting er å lage noe som ser ut som en utstilt modell, men når du starter den i tillegg, ja da er det respekt å melde.

Dette påstås å være verden minste V12-motor:

Artikkelen fortsetter under annonsen