Selektive fartsdumper i Sverige

Straffer kun de som kjører for fort.

<b>BUMP:</b> Kjører du for fort senker lemmen seg og vekker deg til liv igjen.
BUMP: Kjører du for fort senker lemmen seg og vekker deg til liv igjen.Vis mer

Vi har tidligere omtalt de svenske fartsdumpene med navn Actibump, som skal forhindre råkjørere i trafikken. Så langt ser det likevel ikke ut til at de vil komme til Norge.

- Vi er kjent med produktet, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Statens Vegvesen, til Dinside Kjell Bjørn Vinje. Produktet er jo mest aktuelt der hvor farten er moderat og lav, og kunne derfor passet på det kommunale vegnettet, men vi har så langt ikke fått signaler på at noen planlegger å bruke det i Norge.

LES OGSÅ: Nordmenn får kjemperegning fra Sverigeferien

Fortsatt tradisjonelle fartsdumper i Norge

- I Norge har det vært en lang tradisjon for å operere med vanlige fartsdumper, fortsetter Vinje. De er trolig enklere å vedlikeholde og langt billigere å etablere. Flere vil nok se kostnadene og utfordringene til både etableringen, driften og vedlikeholdet av et nedfallslem-system som krevende.

SLIK FUNGERER ACTIBUMP Foto: Edeva
SLIK FUNGERER ACTIBUMP Foto: Edeva Vis mer


I Sverige er de derimot godt fornøyd med fallemmene.

Stor suksess på Øresundbroen

Sjefen for betalingsstasjonen ved Øresundbroen, Håkan Kiendl, forteller til Fokusoresund.com at han er veldig fornøyd med systemet.

- Om en for eksempel ser tilbake til 2013 og 2014, var det i mars måned omkring 20.000 fartsovertredelser, men i år var det bare 1300.

Les også: Disse kan være leie over dumpen

I følge Kiendl var det også flere bilister som klaget over høy fart ved bomstasjonen, og opplevde dette som et problem.

- Det er fortsatt enkelte som drar på, noe som er rart når de kan vente noen få meter og slippe dumpen. Et godt tegn er at vi ikke har hørt flere klager på raske bilister, fortsetter Kiendl.