Seiling på økonomiklasse

I Norge er seilbåter nærmest ensbetydende med digre skip som oser av aksjekupp eller gylne fallskjermer. Under ”Sjøen for alle” lanseres polske Majestic 24 Weekend. Pris: 230.000 kroner.

Seiling på økonomiklasse
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Majestic 24 Weekend
Majestic 24 Weekend Vis mer

24-foteren fra Ostróda Yacht er, som navnet antyder, en seilbåt med potensial utover korte dagsturer innenskjærs. Under dekk finner nemlig du en kabin med fire køyer, pantry, oppvippbart bord og separat toalett. Båten har et 24 volts elektrisk anlegg, lys i kabinen og diverse navigasjonsutstyr.

Akterspeilet er klargjort for mindre utenbordsmotorer. I følge importøren vil skroget trives best med rundt åtte hestekrefter i hekken.

Mangler båtplass?

Da Ostróda tegnet Majestic 24 i 1999 var et av målene å gjøre båten trailbar (mulig å frakte på landevegen med tilhenger). Båtliv på Kontinentet handler nemlig mer om motorveger og innsjøer, enn om fast båtplass og saltvannseim. Derfor konstruerte polakkene båten med vippekjøl. Når kjølen er helt nede stikker den 140 centimeter under vannskorpen, mot 32 centimeter i oppvippet tilstand. Kjølen er dermed ikke til hinder når du skal dra båten opp på den spesialkonstruerte tilhengeren.

Tilhengeren er ekstrautstyr, og koster rundt 35.000 kroner. Kanskje ikke en vel verdt engangsinvestering for å slippe den dyre kampen om båtplass?

Den oppvippbare kjølen har også en annen funksjon. I og med at båten ikke strekker seg mer enn beskjedene 32 centimeter mot havbunnen, kan den også bevege seg på grunt farvann.

Majestic 24 Weekend
Majestic 24 Weekend Vis mer

Den polske armada

I kjølvannet til Majestic 24 Weekend følger trolig også regattaversjonen Majestic 24 Racer. Båten har en mindre kabin og er mer spartansk innredet. Til gjengjeld er cockpiten større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24 Racer er støpt i samme form som sitt mer sedate søsterskip, men er nesten halvparten så lett. Med en totalvekt på 730 kilo skal visstnok båten ikke være noen sinke på sjøen. Prisen vil bli 250.000 kroner. I tillegg kommer 35.000 kroner for tilhenger.

Den tredje båten den norske importøren snuser på, er Majestic 20 Joy. Selv om den er liten, har den likevel kabin med tre senger, pantry, separat toalett og 24 volts strømanlegg. Den minste båten i den polske seilbåtarmada vil koste 180.000 kroner. Ønsker du den spesialkonstruerte hengeren må du legge ytterligere 35.000 kroner på bordet.

Til Norge neste uke

DinSide har blitt lovt å prøveseile de nye polske seilbåtene så fort de blir sjøsatt. Mens du venter kan du imidlertid gå om bord i Majestic 24 Weekend, som vil bli utstilt på båtemessen ”Sjøen for alle” som åpner til neste uke. 24 Racer og 20 Joy vil ankomme landet i løpet av våren.

Relaterte artikler

  • Jantar 29: Tysk seilbåt med polsk blod

  • Polakkene kommer

  • Helt Texas fra Polen
  • Enkel, men grei?