Se over bilen nå, før det blir for kaldt!

Det er ikke like attraktivt å pusle ute nå som høsten kommer snikende, samtidig er det nå en bør se over bilen.

<b>REDD SKADEN:</b>  Bedre føre var enn etter snar. Teip over steinspruten kan gjøre det mye enklere å fikse.  Foto: KRISTIN SØRDAL
REDD SKADEN: Bedre føre var enn etter snar. Teip over steinspruten kan gjøre det mye enklere å fikse. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det tar ikke lang tid å redde selv de mest kjedelige småskader.

Teip frontruta

Det kan være noe av det mest irriterende som fins, og de aller fleste opplever det gjennom et liv bak rattet. Steinsprut og ødelagt frontrute.

Men det finnes noen enkle grep som kan forlenge levetiden på ruta, samt spare deg for noen kroner.

- Hvis du ikke har mulighet til å komme og fikse det med en gang, anbefaler vi at du plasserer en teipbit over, rådet Patrick Hindahl hos Hurtigruta Carglass da vi tidligere omtalte dette problemet.

Les også: Skifte hjul? Unngå disse blemmene!

Det lønner seg med andre ord å tette såret som allerede er laget.

- Hver gang du bruker vindusviskeren, vil du jo fylle skaden med støv og skitt. Da er det ikke alltid resultatet blir like bra som det ellers ville blitt, fortsetter Hindahl.

Nå på høsten er det ikke bare gjenstander fra bakken som er med på å bryte opp lakken, problemene kommer også fra oven.

Slik unngår du å ødelegge lakken

Som kjent kan en raskt oppleve å få små sorte prikker på bilen. Dette er gjerne asfalt og olje som har sprutet opp og festet seg langs skjermer og karosseri. Dette kan skape problemer for lakken over tid, spesielt fint å se på er det heller ikke.

Mange vil også oppleve å komme til bilen og se at den er dekket av løv og kvister fra trærne.

Kvae er verre en du tror

Vi har tidligere omtalt problemer som kan oppstå om en lar fugledritt ligge for lenge på bilen. Nå om høsten kan problemet også komme fra fuglenes oppholdssteder, trærne.

Historisk sett ble kvae brukt som lim, noe en lett kan forstå når en får det på hender og klær.

Kvae inneholder terpener, fenylpropanoider og gummistoffer som er med på å bryte ned og ødelegge lakken.

- Det smarteste er å fjerne dette så raskt som mulig. Produkter som tar insekt og asfalt fungerer ofte her også, anbefaler Bjørn-Aage Bredal fra firmaet Bilpleiekongen.

- Det kan være en god investering å kjøpe skikkelige produkter når en først skal ta denne jobben.

Morgenkaffen, fugledritt og insekter er andre ting som er med på å bryte ned lakken. En god polering trenger ikke ta mye tid.

Les også: Test av vindusviskere

Vask felgene nå

Gjør deg selv en tjeneste og vask sommerfelgene nå, før du legger dem vekk. Bremsestøv, skitt og møkk er allerede vanskelig å få av, og blir ikke lettere å bli kvitt over vinteren.

Det finnes mengder med renseprodukter som kan gjøre ytterligere skade på felgen om du velger feil. Se godt over felgen før du handler, det spiller nemlig en rolle hvor skadet den er.

Har felgen sett bedre dager, kan det være smart å styre unna syreholdige midler da syren vil angripe metallet og skape større skader og problemer i lengden.

Har du andre tips, del dem gjerne i kommentarfeltet!

FØR OG ETTER: En god polering forlenger livet til lakken. Det gjør det også lettere å holde bilen ren og fri for skitt.  Foto: Stein Inge Stølen/Autofil.no
FØR OG ETTER: En god polering forlenger livet til lakken. Det gjør det også lettere å holde bilen ren og fri for skitt. Foto: Stein Inge Stølen/Autofil.no Vis mer


Slik tar du en grundig bilvask:

1. Vask bilen grundig. Her finner du mer om hvordan du gjør dette

2. Fjerne alt av tjære og asfaltrester med en tjærefjerner. Denne jobben gjør du under lista der den verste skitten befinner seg. Det finnes produkter fra for eksempel Autoglym («Tar Remover») og Turtle Wax («miljøavfetting & tjærefjerner»), men også kjeder som Biltema og Clas Ohlsson har tilsvarende produkter i sine sortiment.

3. Hvis du ønsker, går du nå over hele bilen med Korrosol eller Iron-X, kjemikalier som er konstruert for å fjerne metall-partikler. NB! Du bør ha tilgang til en høytrykksspyler dersom du velger å bruke dette. Partikler av andre materialer enn metall blir ikke fjernet med kjemikaliene. Til det trenger du clay (Leire-klut) for å fjerne dem.

4. Til slutter fjerner du piggstøvet (nuppene) med en clay-klut. Gjør det under lista og kjenn etter at det blir glatt.

5. er bilen din klar til å poleres og vokses.

Når du gjør dette grunnarbeidet før du polerer bilen, vil du også oppleve at polish og voks får mye bedre feste, og dermed også vil vare lenger på bilen din.

Les mer: Slik redder du håpløs lakk