Se opp for vilt i veien

I fjor skjedde det 5.200 ganger.

<b>VÆR OBS:</b> Skiltene om viltfare er ikke plassert tilfeldig, og nå er det høysesong for viltulykker. Foto: KNUT ERIK JETLUND/STATENS VEGVESEN
VÆR OBS: Skiltene om viltfare er ikke plassert tilfeldig, og nå er det høysesong for viltulykker. Foto: KNUT ERIK JETLUND/STATENS VEGVESEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mørketiden øker risikoen for å kjøre på dyr som forviller seg ut i veibanen. Løper et rådyr, en elg eller en hjort ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe hvis du holder fartsgrensen. Det sekundet blir hos de fleste «spist opp» av reaksjonstiden før man rekker å bremse.

- De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at sjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If.

Store tall

I jaktåret 2013/2014, som går fra 1. april til 31. mars året etter, ble over 5.200 såkalte hjortedyr påkjørt av bil. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 934 av disse var elg, 3.618 rådyr, 689 hjort og fire villrein.

For ikke å risikere avkorting på forsikring og bonustap er det viktig å varsle lokalt politi/viltnemnd ved påkjørsel av dyr, sier forsikringsselskapene.

I 2011 ble det også lansert en egen «vilt-app» for å gjøre det enklere.

KOSELIG, MEN FARLIG: Akkurat her er det lite fare på ferde, men når dyrene ferdes langs hovedårene med høy hastighet, går det galt rett som det er. Foto: VOLVO
KOSELIG, MEN FARLIG: Akkurat her er det lite fare på ferde, men når dyrene ferdes langs hovedårene med høy hastighet, går det galt rett som det er. Foto: VOLVO Vis mer


For det er ikke bare farlig å treffe vilt. Det er også dyrt.

Ifølge tall vi tidligere (2011) har fått fra forsikringsselskapet Tryg, opererer forsikringsbransjen med 150.000 kroner per påkjørsel, som følge av egenandeler, reparasjoner og forsikringsutbetalinger.

I tillegg skal det tapte kjøttet ha en verdi på nesten 110 millioner kroner årlig. Og på toppen av det hele kommer kostnader for opprydding og forebyggende tiltak i etterkant.

På bakgrunn av dette er det blitt fremmet forslag om å sette elg på pensum.

Store skader

Verst er likevel lidelsene og skadene som påføres både mennesker og dyr.

I videoen If har gitt oss tilgang til er det (heldigvis) ingen elg det er snakk om, men det ser dramatisk nok ut når det er et rådyr som plutselig dukker opp i veien foran bilen.

Videoen viser viltpåkjørsel sett fra førerplass, filmet med dashcam.

Ville du klart å stoppe?

Dette bør du gjøre

Ifølge bransjen skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk, hvor farten ofte er høy.

Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang.

Bilistene bør derfor senke farte og respektere trafikkskiltene. Det er tross alt en grunn til at elgskiltene er satt ut akkurat der de står.

Les også: Vil avsløre elgen med laser

Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent ifølge Transportøkonomisk institutt.

Her er noen kjøretips fra Tryg Forsikring:

  • Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten.
  • Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.
  • Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.
  • Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart om du kan.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!