<b>SE OPP:</b> Elg i måneskinn utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: Scanpix
SE OPP: Elg i måneskinn utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: ScanpixVis mer

Se opp for ham i kveld

Fullmåne og januar er den verste perioden for elgpåkjørsler.

Januar er den verste måneden for elgpåkjørsler. Dessuten viser forskning at faren er ekstra stor ved fullmåne. Dermed bør du være ekstra på vakt ved fullmåne, som er i morgen, lørdag 30. januar.

- Det er helt tydelig en sammenheng mellom ulykker og årstid. Vinterhalvåret er risikosesong, sier fagsjef Auto Bengt Mathiesen, i TrygVesta i en pressemelding.

Pass deg også litt ekstra på fredag - uansett dato er nemlig fredag i følge trafikkskadestatistikken den største ulykkesdagen for rygging.

Elgen flytter seg mer

Høgskolen i Hedmark har gjort forsøk med GPS-halsbånd på elg. De har funnet ut at elgen forflytter seg i særlig stor grad ved fullmåne, og dermed øker faren for kollisjoner mellom elg og bil.

Elgforskerne sier at elgen er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang. På vinteren er faren ekstra stor. Ved kuldegrader og tørr luft trekker elgene ofte ned mot veien.

Les også: Dette må du ha med i bilen i vinter

Kjempemåne

Lørdag står månen 50.000 kilometer nærmere jorden enn når den er lengst unna, og dermed blir dette årets "største" fullmåne. - Når månen er så nær, oppfatter vi fullmånen som bredere og sterkere, forklarer Pål Brekke i Norsk Romsenter til ANB-NTB.

Firesifret antall påkjørsler

I 2008-2009 ble 1.433 elg påkjørt av bil, viser tall fra SSB. Det er en økning fra året før. Flest påkjørsler skjer i Hedmark, fulgt av Nordland og Nord-Trøndelag.

Påkjørslene skjer ofte utenfor tettbygd strøk, hvor hastigheten er høy, og dermed også
risikoen stor for fører- og passasjerskade.

- Sett ned hastigheten i områdene hvor du vet elgen ferdes, og ta hensyn til skiltingen og glatte veier, sier Mathiesen.

Faren for å treffe elg er minst i vest, med Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland i bunn.

Sjekk hvilke biler som gjør det best i krasjtester