Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

Saab opp fra asken

GENÈVE (DinSide Motor): Saab PhoeniX gir gode følelser til alle Saab-fans og en god del fler i Genève.

Saab er desidert til stede på årets bilmesse i Genève. Stasjonsvognen 9-5 står her, 9-4X vises frem og - overraskelsen vi ikke var forberedt på - det står en ganske så rå konseptbil her også. PhoeniX heter den.

Ferraridesigner

Designen er ved Jason Castriota, den nye og utvilsomt begavede designeren som Saab har hentet inn fra Bertone, hvor han hadde blitt direktør etter å ha designet suksessmodeller for både Ferrari og Maserati tidligere. Men han har også designet uhyrligheter som Stilebertone Mantide...

Ny Saab-eleganse

Det dreier seg altså om en konseptbil og det virker ikke sannsynlig at den vil bli produsert som den er, men den forteller nok en del om kommende designspråk hos Saab, og for oss virker det som om det betyr mindre klumpete og mer strømlinjet og elegant. Hvis neste 9-3, som Saab bør tenke seriøst på å få ut på markedet om ikke altfor lenge, inspireres av denne, tror vi det vil være av det gode for Saab.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg


Krefter nok

Bilen er utstyrt med en 1.6 turbobensinmotor som yter 200 hestekrefter. Den har drift på alle fire hjul - en videreutvikling av det utmerkede systemet vi tidligere har prøvd på Saab 9-3 Turbo X. (Les om det her).

For øvrig viser PhoeniX vei inn i fremtiden for Saab også ved bruken av IQon infotainment-plattformen for informasjon og underholdning, basert på Googles Android-system. Mye spennende å følge med på her, altså.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ser fremtiden adskillig lysere ut for den svenske produsenten enn den gjorde for bare litt over et år siden, og det gleder vi oss over. PhoeniX er for øvrig blitt produsert i Saabs hjemby Trollhättan, som en hyllest til denne.