Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

Saab: Museet reddet

Entusiastene kan puste lettet. Saab-museet blir værende på samme sted i sin helhet.

En mulighet har nå gått fra deg, ettersom hele samlingen fra Saabs museum nå er solgt. Det fine med salget er at samlingen fortsatt forblir samlet, og det ser ut til at den får fortsette å være der den er.

Saab konkurs

Mange godbiter

I samlingen, som har vært i Saabs eie helt frem til konkursen, finnes det alt fra den første Ur-Saab, til konseptbiler som er laget opp gjennom tidene. Nyeste bil i samlingen er en 2006-modell Aero X konseptbil. I samlingen finnes også en ”James Bond 007” versjon av Saab 900. Få merker har den samme horden av tilhengere som Saab, og forrige helg var tusenvis av entusiaster samlet rundt om i verden for å hylle Saab ved å lage små minirallyer.

-» HER FINNER DU AUKSJONSLISTEN OG BILDE AV ALLE BILENE

234.000 i snitt

Saab Sonet var også representert på listen.  Foto: Wikimedia Commons
Saab Sonet var også representert på listen. Foto: Wikimedia Commons Vis mer


Det svenske firmaet Delphi holdt samtidig på med auksjon av museumsbilene, og fristen for å legge inn bud på enkeltbiler, eller hele samlingen, gikk ut på fredag. Mens investorer fortsatt kriger om å få kjøpt slaktet etter Saab, ble hele innholdet i Saab-museet solgt samlet til en og samme kunde.

Dette er Aero X

Det ble byen Trollhättan, Saab AB og Wallenbergstiftelsen som trakk det lengste strået under fredagens auksjon. Ettersom Trollhättan til nå har vært synonymt med Saab, så er det viktig for byen og Saabs ettermæle at historien får bli igjen i byen. Prisen for hele samlingen kom på vel 28 millioner svenske kroner.

Bilen det stod på var ikke nok

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 500 bud

Bobestyreren kunne på en pressekonferanse etter auksjonens utløp fortelle at det var kommet inn over 500 bud på inventaret. Det Svenske Nasjonalmuseet i Stockholm skal ha vært svært interessert i kronen på verket, den gamle Ur-Saab’en. Nå blir den fortsatt stående i Trollhättan, og dermed er det fortsatt en god grunn til ta en stopp her.