Saabs nyeste modell, 9-5, har hatt en turbulent barndom med langvarig produksjonsstans. Saab har balansert på kanten av stupet siden General Motors-konkursen i 2009.
Saabs nyeste modell, 9-5, har hatt en turbulent barndom med langvarig produksjonsstans. Saab har balansert på kanten av stupet siden General Motors-konkursen i 2009.Vis mer

Saab blir kinesisk

Saabs eiere har signert en intensjonsavtale om å selge hele Saab til to kinesiske selskaper.

I dag kom beskjeden om at Swedish Automobile NV, det nederlandske selskapet som er eiere av Saab Automobile AB, har undertegnet en intensjonsavtale om å selge Saab til de kinesiske selskapene Pang Da (forhandlerkjede) og Youngman (bilprodusent).

100 millioner Euro

Salget gjelder både Saab Automobile AB og Saab Great Britain Ltd. og salgssummen er 100 millioner euro eller cirka 770 millioner norske kroner. Summen skal betales i avdrag. I pressemeldingen fra Swedish Automobile står det at de har gått med på transaksjonen fordi de kinesiske selskapene hevder de har til hensikt å sørge for langsiktig finansiering av Saabs virksomhet.

Redningen i sikte

Som et resultat av avtalen, har administratoren som er ansvarlig for den frivillie reorganiseringen Saab er inne i, trukket tilbake sitt krav om avslutning av reorganiseringen - noe som ville betydd konkurs. I en uttalelse til svensk fjernsyn sier Saab-sjef Victor Müller seg meget fornøyd med avtalen og hevder at Saabs fremtid er reddet.

Må godkjennes

Nå gjenstår bare en endelig utarbeidelse og godkjenning av en endelig salgsavtale. Godkjenning er nødvendig fra relevante myndigheter, Swedish Automobiles aksjeeiere og "visse andre aktører".

Så kan det se ut som Saab tross alt har en fremtid - og i likhet med Volvo at den er kinesisk.