<strong><b>DÅRLIG PLASS:</strong></b>  Trikkens bredde fører til problemer når større kjøretøy parkerer i gatene. Ofte fører dette til store forsinkelser i trafikken.   Foto: NTB SCANPIX
DÅRLIG PLASS: Trikkens bredde fører til problemer når større kjøretøy parkerer i gatene. Ofte fører dette til store forsinkelser i trafikken. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Så ofte forsinker bilistene trikken

I 2015 var trikken forsinket med hele 22,18 timer på grunn av sløve bilister.

Publisert
Sist oppdatert

«Få minutter er lengre enn et Ruterminutt», tenker mange når trikken plutselig er 5 minutter forsinket.

I 2015 ventet vi til sammen over 22 timer på at trikken skulle komme å plukke oss opp, viser tall fra Sporveien AS - på grunn av bilister.

- I år ble det rapportert inn 155 tidstap i forbindelse med feilparkerte biler. Det utgjorde hele 1.331 minutter i gjennom hele 2015, det er like mange som året før, forteller Asperud til Dinside.

LES OGSÅ: Det er dyrt å kjøpe billett om bord

Verst om vinteren

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien er ikke videre imponert over sløvheten blant bilistene som parkerer langs veien i hovedstaden.

Han ser også en klar sammenheng mellom vinterstid og feilparkeringer.

- Om vinteren blir parkeringsplassene langs veien smalere som følge av snø; dette er helt klart med på å gjøre situasjonen vanskeligere for alle.

Ofte holder det ikke for trikkeføreren å henge på hornet, noe som fører til at veihjelp må til.

Står du parkert i veien for trikkeskinnene, risikerer du altså å bli tauet bort.

- Mange er sløve og disse situasjonene er ofte knyttet til de som sjelden kjører i Oslo. Da blir veihjelp tilkalt og bilen tauet vekk så trikken igjen får fri ferdsel. Dette er jo en unødvendig utgift for deg som bileier.

Og blir du ikke tauet bort, kommer kanskje noen forbipasserende og løfter deg vekk:

Mandag kveld gikk videoen til Mads Nilsson viralt på Facebook og Youtube. Han var tilfeldigvis i nærheten av en situasjon hvor en bil sperret for trikken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

LES OGSÅ: Kollektivprisene øker ikke

Kan koste millioner


At tid er penger er ingen hemmelighet, og mange blir i løpet av året nødt til å benytte alternativ transport når kollektivtrafikken blir forsinket.

- Reisegarantien gir deg rett til refusjon av drosje med inntil 500 kroner dersom svikt i vårt tilbud gjør at du blir mer enn 20 minutter forsinket frem til dit du skal, forteller
kommunikasjonssjef Sofie Bruun i Ruter As.

I 2014 hadde ruter over 70.000 henvendelser. Dette tallet økte i 2015 til 85.000 henvendelser, som ifølge Bruun er i henhold til utvidelsen av tilbudet og bruken av kollektivtransporten i hovedstaden.

- Av disse henvendelsene mottok vi i 2015 10.190 krav om refusjon. Vi utbetalte 2,6 millioner kroner i løpet av året, men det var 26.mars, som var den store snødagen, som genererte mest med cirka 700.000 kroner alene.

LES OGSÅ: Slik finner du bilen din på 1-2-3

Sjekk reglementet

Ifølge trafikkreglenes § 10.2 skal alle trafikanter - både gående og kjørende - gi fri vei for trikken og stanse om nødvendig.

Trikken skal også ha 70 centimeter klaring på begge sider av sporet på rette strekninger, og 1,3 meter i svinger.

Også som fotgjenger har du vikeplikt for trikken.

Nye trikker til byen

Så gjenstår det å se om det går knirkefritt med nye trikker på Oslos skinner om noen år.

- I høst bestemte byrådet i Oslo seg for å gå med på å se etter nye trikker. Kloke av skade har vi sagt at den modellen vi ønsker, skal prøvekjøres en vinter i Norge før den fulle bestillingen går gjennom, fortsetter Asperud.

I dag har Sporveien en trikkepark på 72 trikker, hvorav 40 er av den eldste modellen, og 32 av den nyeste, kalt italienermodellen.

I tillegg til oppgraderingen av trikkestallen er det også snakk om å legge en trasé langs ring 2, fra kirkeveien til Carl Berners plass, en som går til Tonsenhagen samt flere alternativer.

Høy tilfredsstillhet blant passasjerene

- Til tross for mengden timer vi har vært forsinket i 2015, viser en spørreundersøkelse vi har gjort at vi ikke kan få mer fornøyde kunder. Sporveien har en kundetilfredshet på 98 prosent på trikken og 99 prosent på t-banen, det er vi veldig fornøyde med, avslutter Asperud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer