Så mange er rusa på norske veier

Og her kjører de oftest under påvirkning.

MEDIKAMENTER: Medikamenter er mest utbredt av rusmidlene blant norske sjåfører, viser den europeiske studien.  Foto: Colourbox.com
MEDIKAMENTER: Medikamenter er mest utbredt av rusmidlene blant norske sjåfører, viser den europeiske studien. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har sammen med 12 andre europeiske land deltatt i en internasjonal veikantstudie, for å kartlegge hvor mange bilførere som kjører med trafikkfarlige stoffer i blodet.

Stuiden viser at forekomsten av alkohol og narkotika i prøver frå norske førere er lavere enn gjennomsnittet i Europa. I Norge var forekomsten av rusede sjåfører størst på Østlandet.

Flest i Oslo-området

Den europeiske studien, som lyder navnet DRUID - Driving under Influence of Alcohol, Drugs and Medicines, har som formål å bedre trafikktryggheten i Europa, spesielt med tanke på ruspåvirket kjøring.

Det er Folkehelseinstituttet som står bak de norske tallene. De har analysert spyttprøver fra 9.236 tilfeldige sjåfører fra alle de norske landsdelene, som de har undersøkt for om lag 25 legemidler og rusmidler.

Det ble påvist alkohol eller andre rusmidler i totalt tre prosent av spyttprøvene.

Østlandet ligger over landsgjennomsnittet, der det ble påvist alkohol og narkotika i 3,7 prosent av prøvene.

Dessuten ble det påvist rusmidler oftere i prøver fra Oslo-området enn i prøver fra andre tettsteder og fra landsbygda i samme region.

Les også: Denne kan nekte deg å kjøre

Medikamenter mest utbredt

I motsetning til det man kanskje skulle tro, var ikke alkohol det rusmiddelet som var mest utbredt. Derimot var legemidler, deriblant angstdempende medikamenter og sovemedisiner, mest utbredt blant norske bilister.

Både Sverige og Finland har en lavere andel rusede sjåfører enn Norge i denne studien, mens Danmark ligger over med sine 4,5 prosent. Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet blant danske sjåfører.

Likevel ligger vi i Norden langt bak land som Italia og Spania, der hele 15 og 14,9 prosent av førernes spyttprøver hadde spor av rudsmidler.

I Italia var alkohol mest utbredt, mens cannabis var rusmiddelet de fant i flest prøver blant spanske sjåfører. Spania er dessuten det landet med flest sjåfører som er påvirket av kokain.

Les også: Er denne løsningen når du er i tvil om egen promille?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer