Så langt i år har 2.700 kjøretøy fått feil drivstoff på tanken

Hittil i år har bergingsselskapene hjulpet 20 biler om dagen som følge av det er blitt fylt feil drivstoff på tanken.

<b>FYLLER FEIL:</b> Hvert år fyller tusenvis av nordmenn feil drivstoff på bilen. NAF, Viking og Falck bistår nærmere 20 personer daglig med tømming og rens.  Foto: Kasper van Wallinga
FYLLER FEIL: Hvert år fyller tusenvis av nordmenn feil drivstoff på bilen. NAF, Viking og Falck bistår nærmere 20 personer daglig med tømming og rens. Foto: Kasper van Wallinga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varme sommerdager og «feil bil» kan få dyre konsekvenser om du ikke er på vakt. Årlig fyller over 10.000 nordmenn feil drivstoff på bilene sine.

- Gjengangerener at det ofte er to biler i husholdningen, en diesel og en bensin. Da er det ofte den bilen man bruker sjeldnest som får feil drivstoff, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF til Dinside.

LES OGSÅ: Sjekk dette dagene etter du har skiftet hjul

Det er også Fredrik Jørgensen i Viking enig i. Han legger til at mange kanskje lar seg distrahere av alle alternativene som nå er på pumpene.

- Tidligere var det bare to typer drivstoff, nå er det blitt flere kategorier, og det tror jeg kan forvirre mange, sier Jørgensen til Dinside.

- Det forbauser meg litt at tallene er såpass stabile om vi ser flere år tilbake også, fortsetter han.

Ser en tilbake til 2013 og frem til i dag, viser tallene vi har fått fra redningsselskapene at antallet feilfyllinger i året holder seg nærmest helt lik.

Toppene finner vi gjennom feriemånedene, kanskje fordi det oftere byttes på biler etter behov, som Engebretsen nevner.

Feilfylling koster

Bare hittil i år har NAF, Falck og Viking hjulpet rundt 2.700 bilister som har fylt feil drivstoff på bilen, en feil som kan komme til å koste over 100.000 kroner om det går riktig ille.

- Den største utgiften jeg har hørt om kom på 113.500 kroner, forteller Engebretsen.

De dyreste tilfellene kommer når du fyller bensin på dieselbilen, noe som ble gjort i Engebretsens eksempel.

LES OGSÅ: Disse bilene slipper ut minst

Bensin på diesel-tank

Det som skjer når du fyller bensin på dieselbilen er at bensin har en motsatt effekt enn diesel. Diesel smører motoren, mens bensinen er med på å tørke den ut.

Kommer det ren bensin inn i dieselpumpen, trykkreservoar og injektorer risikerer man at disse komponentene tar stor skade.

Det kan koste deg dyrt og er du ekstra uheldig, som i tilfellet over, kan også komponenter som stempler og råder ta skade. Det kan videre føre til overoppheting og brann.

- I et slikt tilfelle kan en bare håpe sjåføren innser feilen før han eller hun vrir om tenningen. Om du først vrir om tenningen og kjører, ryker fort finmekanikken, forteller Engebretsen.

Diesel på bensin-tank

MINDRE PLASS: Dieselbilene har en mindre entre enn bensinbilene har til tanken. Det skal være med på å forhindre at bensin havner på tanken. Her feiler mange ved å benytte seg av reservekanner.  Foto: DINSIDE
MINDRE PLASS: Dieselbilene har en mindre entre enn bensinbilene har til tanken. Det skal være med på å forhindre at bensin havner på tanken. Her feiler mange ved å benytte seg av reservekanner. Foto: DINSIDE Vis mer


Det er ikke like katastrofe å fylle diesel på bensinbilen, ettersom dieselen har en smørende effekt, og er derfor mindre alvorlig å starte opp med.

Ettersom innsprøytningssystemene i en bensinmotor operer med et lavere trykk enn i dieselmotoren, oppnås ikke en skikkelig forstøving.

LES OGSÅ: Stor test av garasjejekker

Bensinmotoren har også en lavere kompresjon enn en dieselmotor. Det fører til at du vil få motorstans i fraværet av tenningen når dieselen når frem til bensinmotoren.

I dette tilfellet vil det ofte holde og tømme og rengjøre tanken, bytte filter og rengjøre bensinpumpen og innsprøytningssystemet.

Er du av den uheldige typen kan dieselen ha havnet i katalysatoren hvilket vil føre til at du må rengjøre eller bytte den.

LES OGSÅ: Så enkelt bryter de seg inn i bilen din uten nøkkel

Hva gjør du om du har tanket feil?

Om du ikke har startet bilen er du fortsatt på relativt trygg grunn. Ikke rør tenningsnøkkelen og få heller noen til å hjelpe deg vekk fra pumpene før du ringer berging.

Om du har startet og innser hva du har gjort galt, stans umiddelbart. Jo raskere du får stanset jo mindre er sjansen for at vitale deler blir skadet.

Uansett må du kontakte et bergingsselskap. Dette er ikke noe som lar seg fikse på gårdsplassen og full rens er nødvendig.