Så fort ryker tusenlappene

Hvilke trafikksynder resulterer i bøter? Hvor mye koster de ulike syndene? Og når ryker førerkortet? Vi gir deg full oversikt.

Publisert
Sist oppdatert

Du visste kanskje at det kan koste deg mer enn 5.000 kroner å kjøre på rødt lys. Kanskje visste du også at 101 kilometer i timen i en 70-sone kan lette bankkontoen din for nesten 8.000 kroner?

Men visste du at det kan koste deg inntil 3.000 kroner å kjøre med slitte dekk? Eller at du gambler med 5.000 kroner hvis du ikke stopper for fotgjengere?

ILLUSTRASJONSFOTO: Per Ervland
ILLUSTRASJONSFOTO: Per Ervland Vis mer

I denne artikkelen gir vi deg en ryddig og systematisk gjennomgang av alle trafikksynder som resulterer i gebyrer eller forenklede forelegg.
Først bruker vi imidlertid noen minutter på å skape klarhet i begrepene. For hva er egentlig forskjellen på en bot, et gebyr og et forelegg?

Gebyrene

Vi begynner med den "snilleste" reaksjonen - gebyret. Gebyret ble innført for å avkriminalisere den norske befolkningen og for å forenkle strafferettsprosessene. I dagligtale omtales ofte gebyrer som bøter, men formelt defineres et gebyr ikke som en bot. Gebyret registreres derfor ikke i bøteregisteret. Gebyret regnes heller ikke som en straff. Gebyrer kan skrives ut av både trafikketaten, vegkontorene, tollmyndighetene og politiet. Sistnevnte kan ilegge gebyr for en rekke mindre alvorlige trafikkforseelser.

Forenklede forelegg

I motsetning til gebyret regnes et forenklet forelegg som straff. Det forenklede forelegget defineres også som en bot, men registreres likevel ikke i bøteregistret. Forenklede forelegg kan ilegges av politi og tollmyndigheter og brukes blant annet som en reaksjon på trafikkforseelser som regnes som mer alvorlige enn de gebyrbelagte forseelsene.

Denne straffereaksjonen forutsetter frivillighet. Man er med andre ord ikke nødt til å vedta et forenklet forelegg. Men det er som regel lurt å vedta. Hvis ikke blir nemlig saken sendt videre til påtalemyndigheten.

Forelegg

Hva med deg?

Hva mener du om nivået på norske gebyrer og forenklede forelegg? (Avsluttet)
Satsene er for høye(87%) 2196
Satsene er passe(7%) 169
Satsene er for lave(6%) 161
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Påtalemyndigheten er den eneste instansen som kan ilegge forelegg. Foreleggene regnes som straff og havner i motsetning til gebyrene og de forenklede foreleggene i bøteregisteret, der de blir stående i 5 år. Forelegg brukes blant annet som en reaksjon på grove brudd på vegtrafikkloven, som for eksempel promillekjøring.

Les mer om de ulike trafikksyndene her:

 • Gebyrer
 • Forenklede forelegg: Fart
 • Forenklede forelegg: Andre trafikksynder
 • Bot eller fengsel?
 • Bøter, forenklede forelegg og forelegg
   GebyrForenklet foreleggForelegg
  Regnes som bot/straffNeiJaJa
      
  Registreres i bøteregisteretNeiNeiJa
      
  Kan skrives ut avPoliti
  Tollmynd.
  Vegkontorer
  Trafikketaten
  Politi
  Tollmynd.
  Påtalemynd.


  LES OGSÅ

 • Så lenge må du klare deg uten lappen: Full oversikt over beslagsperioder knyttet til ulike hastighetsoverskridelser
 • Disse syndene gir prikker i førerkortet
 • Tilhenger eller stor US-SUV: Pass farten!
 • [Ugjyldig objekt (debatt)]  Kilder: Politidirektoratet, Utrykningspolitiet, Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Statens Vegvesen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer