Så du ikke skiltet, sa du? Det koster dyrt. Foto: STINE OKKELMO
Så du ikke skiltet, sa du? Det koster dyrt. Foto: STINE OKKELMOVis mer

Så du ikke dette?

Forbudsskiltene er et like sikkert vårtegn som hestehoven. Nå må du følge med.

Tidligere i vår var det innesnødde biler som stod i fare for å havne i taue-saksa. Nå er det våronna som er i gang i norske bygater. Vinterens etterlatenskaper, som hundebæsj, søppel og ikke minst grus skal feies bort. (Bare i Oslo ble det i vinter strødd med 15.000 tonn singel!)

Men for å få det til må gatene være fri for biler.

Derfor er det igjen på høy tid å være obs på de midlertidige parkeringsforbudene. Det er nemlig ditt ansvar å følge med, og du må gjøre det ofte.

Les også: Dobbeltparkering: Er det lov?

Sjekk en gang i døgnet

I forkant av ryddearbeidene setter veimyndighetene opp midlertidige forbuds-skilt (som på bildet). I følge Samferdselsetaten i Oslo Kommune settes disse opp minimum ett døgn før de trer i kraft, slik at "bilistene har god tid på seg til å parkere bilen et annet sted". Ofte står skiltene lenger enn ett døgn også.

I følge forskrift om offentlig parkeringsregulering og parkeringsgebyr må bileieren se etter nye skilt i gaten en gang i døgnet. (§ 12: Senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er oppsatt, må fører/eier av kjøretøyet rette seg etter de nye bestemmelsene).

Fjerner du ikke bilen, risikerer du altså en rådyr borttauing (priser lenger ned!). I fjor ble det bare i Oslo tauet bort rundt 2.000 biler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fjorårets verste parkering

Hva gjør du?

Disse midlertidige reguleringene er det kommunene som vedtar å ta i bruk, og parkeringsforbudene kan være problematiske for bileiere som er bortreist i ryddeperioden.

I Drammen har kommunen anbefalt bileiere som gateparkerer å låne bort bilnøklene til noen som kan følge med og eventuelt flytte bilen for deg. Eventuelt bør du vurdere å få satt bilen på privat grunn eller i et parkeringshus.

I Oslo hadde Samferdselsetaten i vinter en nettside med oversikt over reguleringer i forbindelse med brøyting. Men problemet tidligere i år var at varslingstjenesten ikke fungerte. Etter at DinSide omtalte dette i februar, lovte etaten å rydde opp. Foreløpig har de gjort det på den måten at abonnementsmuligheten er fjernet... Det er altså ikke mulig å få varslinger per epost om du bor i Oslo, og da heller ikke for feiing. Men på disse nettsidene kan du få oversikt over hvor og når feiebilene kommer. Her er en tilsvarende liste fra Trondheim Parkering.

Kjenner du adressen til lignende feie-oversikter? Legg inn i debattfeltet nedenfor.

Les også: Dette kan bli dyrt - se hva du får bot for

Prisen kan bli høy

Følger du ikke med, kan det bli dyrt. Trafikketaten i Oslo, som eksempel, opererer med følgende priser for kjøretøy som blir tauet:

Alle typer kjøretøy: kr 2.090,-
Containere: kr 3.453,-
Du slipper døgnleie dersom du henter bilen/containeren din innen ett døgn.
Hvis du kommer senere, beregnes døgnpris fra første dag. Døgnprisen er 180 kroner.

For å hente kjøretøyet ditt etter tauing, må du vise legitimasjon og betale inntauingskostnaden.