S-versjon av Audi Q5 går på diesel

Nå kommer den ene dieselnyheten etter den andre, også blant de mer sporty bilene.

SUV'en Audi Q5 kommer nå i S-versjon. Under panseret sitter det en monsterdiesel. Foto: Produsenten
SUV'en Audi Q5 kommer nå i S-versjon. Under panseret sitter det en monsterdiesel. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diesel er blitt et stort diskusjonstema i Norge, eller i hvert fall den delen av Norge som omkranser de store byene. I Europa for øvrig er diskusjonen ganske annerledes, og bilbransjen forventer en kraftig vekst av diesel i forhold til bensin. Dette gjelder i alle segmenter, bortsett fra A og B-segmentet, altså de minste bilene. Disse vil fortsatt ha en overvekt av bensinmotorer.

Sport og diesel

Nå har Audi gitt oss nok et bevis på dette. Tidligere har deres sportsutgaver, med tilleggsnavnet S og RS, kun vært å få med bensinmotorer. Nå viser Audi oss den første S-modellen med dieselmotor, og den blir å finne i kommende Audi SQ5. Som kjent gjorde BMW nylig det samme trekket ved å lansere M-modeller med dieselmaskin. Noe av bakgrunnen for dette er at de vet litt om fremtiden, og om de kommende Euro 6-kravene, hvor NOx-utslipp fra dieselbilene skal så godt som elimineres.

Her er BMW's monsterdiesel

Se SQ5 utvendig:


Heftig dreiemoment

Audi SQ5 blir utstyrt med 3-literen med twin-turbo. Det betyr 313 hk og ikke minst, et svimlende dreiemoment på 650 Nm. I en bil som Q5 er det også naturlig å tilby en bil som leverer varene ved et lavere turtallsregister enn det bensinmotorene gjør. Å jage en SUV rundt på høyt turtall er det antagelig de færreste kundene som ønsker, men krefter ønsker de fleste. Da er det godt å ha dem tilgjengelig så tidlig som mulig i registeret, noe som passer en SUV godt.

Q5 ble fornyet tidligere i år

Sporty yterlser

Med denne motoriseringen ligger det i kortene at Q5 blir tung, men det hindrer den ikke fra å gjøre 0-100 km/t på 5,1 sekunder, og ha en toppfart på 250 km/t. Det henger ikke sammen å snakke lavt forbruk i samme setning som høye ytelser, men dersom du velger å bruke så lite krefter som mulig, så kan du fortsatt kjøre SQ5 rundt på 0,71 l/mil.


Skal det være diesel eller bensin?

Se bilen innvendig:


Ekte eller tilgjort?

SQ5 har, som mange andre biler i dag, fått kunstig lydtrimming for at man skal få følelsen av å kjøre en sporty bil, ikke en typisk dieseldranker. Det som derimot ikke er tilgjort er kjøreegenskapene, som er lagt mer på den sporty siden. Bilen er blant annet utstyrt med 20” hjul som standard, med mulighet for 21”, og den har et sportsunderstell som er senket 30 millimeter i forhold til originalt.

Prøvekjørt: Audi Q5 Hybrid

Drar tungt

SQ5 er naturligvis utstyrt med quattro firehjulsdrift, og er hektet sammen med en 8-trinns tiptronic automatkasse. Skulle du sitte med en diger båt på henger, eller et par hester som må flyttes, så kan SQ5 dra 2,4 tonn hengervekt. Priser er ikke klare, men vi får vite at bilen finner veien til Norge til våren. Audi benyttet for øvrig anledningen til å vise frem nyskapningen under 24-timers løpet på Le Mans i helgen.

Her ser du bilen "live":

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer