Ingen kan nekte for at det er praktisk med ryggekamera(her fra Volkswagen Passat), men blir det påbudt? Foto: Jogrim Aabakken
Ingen kan nekte for at det er praktisk med ryggekamera(her fra Volkswagen Passat), men blir det påbudt? Foto: Jogrim AabakkenVis mer

Ryggekamera kan bli påbudt

Hvis amerikanske myndigheter får det som de vil, skal alle biler i USA ha ryggekamera fra 2014.

Du kommer langt med å være forsiktig og bruke hodet når du rygger. Likevel; har du først kjørt en bil med ryggekamera, er det svært få som ikke synes at det er et svært praktisk hjelpemiddel. Sjåføren av denne rådyre Bugattien burde for eksempel definitivt brukt slikt sikkerhetsutstyr.

Ryggekameraene aktiveres automatisk når du setter bilen i revers. Displayet, som normalt er integrert i midtkonsollen, gir dermed føreren av bilen en bedre oversikt over hva som faktisk befinner seg bak bilen.

I dag er imidlertid ryggekameraer ekstrautstyr, og siden tusenlappene brenner kjapt når du kjøper ny bil, er det mange som velger å la det være. Fra og med 2014 kan dette endre seg.

Påbudt i nye biler

Amerikanske myndigheter har nemlig foreslått at ryggekameraer skal bli standard, ifølge National Highway Safety Administration (NHTSA). Innføringen skal skje trinnvis:

 • 10 prosent av nye biler må ha ryggekamera innen september 2012
 • 40 prosent av nye biler må ha ryggekamera innen september 2013
 • og i september 2014 må alle nye biler ha ryggekamera.
 • Se opp i dag: Fredag er verstingdagen for ryggeulykker

  Har du ryggekamera
  i bilen din? (Avsluttet)
  Nei(77%) 1393
  Ja(23%) 410
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Hvorfor?

  Bakgrunnen for forslaget er det store antallet ryggeulykker. Bare for USA ligger anslaget over ryggeskader på hele 292 dødsulykker og 18.000 skader per år, og det er spesielt barn og eldre som er mest utsatt.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Hvorvidt forslaget blir vedtatt får vi ikke vite før i begynnelsen av februar, først da har nemlig den 60 dager lange høringsfristen gått ut.

  Blir forslaget vedtatt er det ikke usannsynlig at også et lignende påbud blir innført i Europa.

  Her er en god grunn til å holde seg unna kjøpesentrene i julehandelen