Rustgaranti: Hva er det egentlig?

Hvor lang rustgaranti tilbyr de ulike bilmerkene? Og hva dekker den? Vi gir deg svarene i dagens minikurs.

Kjøper du en ny Mercedes-Benz, får du hele 30 år rustgaranti på kjøpet. Kjøper du en Ssangyong får du 16 år. Jaguar og Land Rover derimot, er blant merkene som kun følges av 6 år rustgaranti.

Det vanligste her i landet er imidlertid at bilimportørene gir 12 år rustgaranti - dette gjelder rundt halvparten av merkene som markedsføres aktivt i Norge. Ingen merker knytter noen kjørelengdebegrensning til rustgarantien.

Her finner du en oversikt over de ulike merkenes rustgaranti.

Gjennomrusting

Men hva er egentlig en rustgaranti? Vel, egentlig burde uttrykket "rustgaranti" vært erstattet av begrepet "gjennomrustingsgaranti". Det er nemlig kun gjennomrusting rustgarantien faktisk dekker. Overflaterust på kanaler, rundt dørhåndtak, på hjulbuer og på karosseriplater generelt er altså ikke omfattet.

Forutsetning: Produksjonsfeil

FOTO: Colourbox
FOTO: Colourbox Vis mer


Det er også av avgjørende betydning at gjennomrustingen har sin bakgrunn i produksjonsfeil ved fabrikken. Gjennomrusting som har sitt utgangspunkt i ytre påvirkninger av typen steinsprut, parkeringsskader, nøkkelriping, kjemiske skader og lignende dekkes altså ikke.

Det som imidlertid kan dekkes er skader som med overveiende sannsynlighet har sin bakgrunn i dårlig produksjonskvalitet eller direkte produksjonsfeil ved fabrikk.

Hele karosseriet

Vær også klar over at rustgarantien ikke utelukkende gjelder lakkerte overflater. En rustgaranti omfatter samtlige karosseriplater, også dem som befinner seg under bilen. Deler "som er montert på karosseriet", slik som pyntelister, dørhengsler og så videre omfattes imidlertid ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rustgaranti er altså en garanti mot rusthull i bilens karosseriplater, når disse har sin bakgrunn i produksjonsfeil- eller svakheter.

Forutsetning: Normalt vedlikehold

Rustgaranti: Hva er det egentlig?


Det er imidlertid viktig å være klar at samtlige importører forutsetter at bilen er "normalt" vedlikeholdt for at rustgarantien skal gjelde. Hva som er normalt vedlikehold kan i utgangspunktet diskuteres og de fleste importører henviser derfor til anvisninger i instruksjonsboken.

Vi forstår det imidlertid slik at de fleste importører legger vekt på om det er en årsakssammenheng inne i bildet. Det betyr at du vil få dekket åpenbare fabrikasjonsfeil selv om du skulle være blant dem som svært sjeldent polerer bilen din.

Hvis det derimot kan påvises av manglende rengjøring, polering eller vedlikehold er en medvirkende årsak til rustskaden, risikerer man at garantien bortfaller.

Forutsetning hos noen: Årlig kontroll

Vær også klar over at enkelte bilimportører krever at bilen årlig må vises på et merkeverksted for at garantien skal gjelde. De aktuelle importørene begrunner dette kravet med at det er en fordel for alle parter om eventuelle oppdukkende problemer avdekkes så tidlig som mulig. En slik inspeksjon gir også merkeverkstedet en mulighet til å følge med på om den aktuelle eieren praktiserer "normalt" vedlikehold.

Er du blant dem som utfører service ved et uavhengig verksted? Da er det viktig å huske å kjøre innom merkeverkstedet før eller etter servicen er utført, slik at merkeverkstedet kan kontrollere karosseriet for rust.

Det er imidlertid ikke alle importører som stiller et slikt kontrollkrav.

Forutsetning: Fagmessige reparasjoner

FOTO: Colourbox
FOTO: Colourbox Vis mer


Importørene forlanges også at alle skadereparasjoner må være utført i henhold til merkets prosedyrer. Hvis det kan påvises at et frittstående karosseriverksted ikke har fulgt disse prosedyrene, vil ikke rustgarantien gjelde de karosseriplatene som har vært berørt av den aktuelle reparasjonen.

Hvor lang rustgaranti har din bil?

Rustgarantiene vi oppgir i vår liste gjelder nye biler. Men selv om Ford står oppført med 12 år rustgaranti i vår liste, er det ikke sikkert at din brukte Ford følges av 12 år garanti. Ford-importøren er nemlig en av flere bilimportører som har forbedret sin rustgaranti de siste årene. Første generasjon Mondeo, som ble solgt til 2001, ble for eksempel kun solgt med 6 år rustgaranti. For å finne ut hvor lang rustgaranti din bil faktisk har, må du derfor slå opp i kjøpekontrakt og medfølgende papirer eller ta kontakt med en merkeforhandler.

Varebiler svakere garantert

Vær oppmerksom på at vare- og lastebiler vanligvis har svakere rustgaranti enn personbiler. Dette gjelder også enkelte varebil-baserte personbiler, blant annet Toyota Hiace.

Har din bil stygg rust som kan ende opp med gjennomrusting? Da bør du snarest mulig ta kontakt med nærmeste merkeverksted. Verksted og importør har nemlig i likhet med deg interesse av å ta ondet ved roten. Det betyr at det kan tenkes du vil få godkjent en garantireparasjon før det ruster hull - hvis merkeverkstedet vurderer det slik at det er overveiende sannsynlig at skaden på sikt vil resultere i gjennomrusting.

Kilder: Tore Lillemork, Bilimportørenes Landsforening - Per Gunnar Berg, Ford Motor Norge - Tor Arne Ballo og Kjell Vestland, Harald A. Møller (Audi, Skoda, Volkswagen) - Jan Ove Kårbø og Fred Banggren, Toyota Norge, Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Relaterte artikler: