Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com
Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com Vis mer

Røykekutt med farlige bivirkninger

Røykekuttpillen Champix kobles nå til trafikkulykker og hyppige skader.

Publisert
Sist oppdatert
Det dreier seg blant annet om tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer.


Det er ikke første gang røykeavveningsmidlet Champix er i søkelyset på grunn av uheldige bivirkninger. Nå har den amerikanske organisasjonen Institute for Safe Medication Practices (ISMP) publisert en rapport som omtaler mistenkte bivirkninger av legemidlet.

- Hovedfunnet er en uventet høy rapportering av ulykker og skader. Det dreier seg blant annet om trafikkulykker og fall. Tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer, sier seniorrådgiver Kristin Thorseng Kvande i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Les også: Vil overvåke røykepille

Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com
Mange har problemer med å slutte å røyke. FOTO:Colourbox.com Vis mer


Alvorlige bivirkninger

Over 65 prosent av de undersøkte pasientene brukte imidlertid andre legemidler i tillegg til Champix, blant annet beroligende midler. Rapporten understreker at det ikke er foretatt en vurdering av om de meldte reaksjonene skyldes Champix, andre legemidler som pasientene brukte, eller sykdom hos pasientene. Fra før av vet vi at røykeslutt i seg selv kan gi opphav til ulike effekter.

- Rapporten beskriver flere alvorlige tilstander som settes i sammenheng med bruk av Champix. Det er alltid vanskelig å sette ulike alvorlige tilstander opp mot hverandre. Det nye er imidlertid at legemidlet settes i sammenheng med et høyt antall ulykker og skader som kan ramme flere personer enn pasienten selv, noe vi ser svært alvorlig på, sier Kvande.

Pfizer må svare

Det europeiske legemiddelkontor, EMEA, vil nå be legemiddelprodusenten Pfizer om å kommentere den aktuelle rapporten fra ISMP.

- De er bedt om å ta stilling til hvorvidt preparatomtale og pakningsvedlegg for preparatet bør oppdateres, sier Kvande.

Preparatet har også en såkalt risikohåndteringsplan. Det vil sannsynligvis bli aktuelt å oppdatere denne og at Pfizer blir bedt om å foreslå hvordan de nye bivirkningssignalene kan utredes videre.

Les også: Nytt røykemiddel kan ha god effekt

Informasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer sier at de legger mye arbeid i korrekt produktinformasjon.

- Vi sender kontinuerlig rapporter til legemiddelmyndighetene for å forsikre oss om at det tas høyde for alt. Nå har vi en dialog med EMEA for å se om nye forhold gjør det nødvendig å oppdatere produktinformasjonen. Dette gjøres jevnlig med alle våre legemidler, sier han til DinSide Helse.

- Her i landet har nesten 40.000 nordmenn prøvd Champix. De aller fleste opplever ikke annet enn at de slutter å røyke. Men noen få opplever bivirkninger. De rapportene som Legemidelverket har mottatt i Norge, trenger ikke skyldes Champix, men vi tar ingen sjanser, understreker han.

41 rapporter i Norge

I Norge har Legemiddelverket mottatt 41 rapporter om bivirkninger siden legemidlet ble godkjent i 2006, og av disse ble 19 klassifisert som alvorlige. De fleste meldingene gjelder psykiatriske reaksjoner i form av angst, depresjon, unormale drømmer, hallusinasjoner, søvnløshet og selvmordstanker.

Les også: Tok sovemedisin - hadde sex i søvne

I tillegg er det meldt ulike former for utslett, samt synsbivirkninger. Det er også meldt flere tilfeller av svimmelhet, tretthet og konsentrasjonsvansker. Et fåtalls rapporter beskriver besvimelse, brystsmerter, blodtrykksfall, pustevansker, kramper og manglende blodsukkerkontroll hos diabetikere.

- Preparatet står allerede på overvåkingslisten, men vi har gjentatt oppfordringen om at alle bivirkninger som man mistenker er forårsaket av Champix, skal meldes til Legemiddelverket. Ellers avventer vi hva som skjer på EU-nivå. Saken vil bli diskutert av Det europeiske legemiddelkontor i neste uke, avslutter Kvande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer