Røykeforbud i England med barn i bil

De britiske parlamentsmedlemmene har stemt i overvekt for et forbud.

<b>UANSETT IKKE BRA:</b> Det er i Storbritannia det er varslet at et røykeforbud i bil med barn er på trappene. Foto: Colourbox/montasje
UANSETT IKKE BRA: Det er i Storbritannia det er varslet at et røykeforbud i bil med barn er på trappene. Foto: Colourbox/montasje Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temaet om røyking i bil er gammelt som "alle haugene", og allerede i 2007 kunne vi fortelle at det var bred enighet blant trafikksikkerhetseksperter og politikere i Europa om at røyking i bil er livsfarlig og burde forbys.
Men visste du at røyk i bilen faktisk kan være svært nyttig? Les om det her!

Nå har de britiske representantene i underhuset i det britiske parlamentet stemt i overvekt for et forslag om forbud mot røyking med barn i bilen.

Det dreier seg altså ikke om et totalforbud mot røyking i bil.

En seier

Men den britiske helseministeren Luciana Berger, kaller resultatet av avstemningen en seier for barns helse, som vil ha positiv effekt på helsen til hundretusener av unge i årene som kommer. Den britiske regjeringen, med statsminister David Cameron i spissen, har uttalt at de satser på å få innført forbudet før et nytt valg i mai 2015.

Når det gjelder Norge, viser en studie publisert av Helsedirektoratet at én prosent av norske barn utsettes for passiv røyking i bil én eller flere ganger i uken.

– Ikke bland dere!

SKAL FORBYS: I Storbritannia ser det ut til at forbud mot røyking med barn i bilen kommer i mai 2015 - før neste valg. Foto: colourbox.com
SKAL FORBYS: I Storbritannia ser det ut til at forbud mot røyking med barn i bilen kommer i mai 2015 - før neste valg. Foto: colourbox.com Vis mer


Det var i 2008 vi kunne fortelle at britiske røykere var i harnisk etter et lovforslag om å innføre et forbud mot å ta seg en blås bak rattet.

- Bilen er et privat område, og det bør være opp til hver enkelt person om man velger å røyke i bilen eller ikke, sa dengang Simon Clark, leder av røykeorganisasjonen Forest.

I dag kan sjefen på en arbeidsplass nekte de ansatte å røyke, og det er også mulig å nekte å ansette røykere.

Les også: Flere enn man tror kjører med promille - mange uten å vite det

Som en røykfylt pub

Hva med deg?

Hva er du mest enig i: (Avsluttet)
Forby røyking med barn i bil(42%) 421
Forby all røyking i bil(32%) 320
La folk gjøre som de vil!(26%) 254
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


At bilen er spesiell fordi røykingen er privat er ikke en mening som deles av helseorganisasjonene, og heller ikke de som tar seg av trafikksikkerhet. Blant førstnevnte er det i Storbritannia særlig Action on Smoking and Health (ASH),som har vært på banen.

Ifølge dem tilsvarer mengden giftstoffer fra en røyk i bilen samme nivå som det man fant i en røyfylt pub før røykeloven kom. Med andre ord dreier det seg om passiv røyking på høyeste nivå, og dette er i særdeleshet skadelig for barn.

Når det gjelder Norge, har mange uttalt seg for et lovforbud, men det er ikke noen konkrete planer om å innføre dette i nær fremtid. Blant dem som ivrer for et forbud er blant annet den Norske Lægeforeningen

Dette med bakgrunn i en rapport fra 2010 utarbeidet av NHO, som viser at Norge ikke lenger ligger i front når det gjelder tobakksforebygging.