Riksvåpenet er borte på de nye politibilene

Riksvåpenet er borte på de nye politibilene

– Det burde være tydelig nok for alle å se at det er politiet som kommer, selv om løven ikke er med.

Publisert
Sist oppdatert

For noen dager siden kunne du se de første bildene av den første UP-bilen med den nye uniformeringen her på DinSide.

For et og et halvt år etter at politiet startet uttesting av ny dekor på politibilene, er de første bilene med den nye uniformeringen nå på veien. Den nye dekoren skal bli standard på alle politibilene.

Men etter at UP viste frem bildene av den nye uniformeringen, har det kommet mange meningsytringer om den nye dekoren. Folkemeningen er delt, men i debatten på UP sine Facebooksider er det mange som etterlyser riksvåpenet. Hvor er det blitt av?

– Det er ikke der!

Vi har spurt politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet, som har jobbet med den nye uniformeringen:

– Hvor er det blitt av riksvåpenet?

– Det er ikke der, sier Guttormsen til DinSide.

– Det er ikke en del av den nye profilen, fortsetter han.

– Hvorfor er det ikke det?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Det har vært en prosess, hvor det hele startet med noe annet enn biler. Vi fikk en ny grafisk profil, og det ble besluttet at man skulle bygge på den og at bilene skulle bli mer synlige i trafikken, sier Guttormsen.

Han forteller videre at det er HMS-spørsmål (helse, miljø og sikkerhet for arbeidstakerne, red. anm.) som ligger til grunn for ønsket om å gjøre politibilene mer synlige - for på den måten å gjøre arbeidsdagen tryggere for politibetjentene.

Hva synes du om at riksvåpenet er borte fra de nye politibilene? Si din mening i debatten nedenfor.

– Passet ikke profilen

Det er designfirmaet Itera Gazette som står bak det nye designet.

– Det er de som har foreslått at man ikke skulle ha dette med, de synes ikke det passet i den nye profilen. Så har vi besluttet at de skal se ut slik de ser ut i dag, sier Guttormsen til DinSide.

Ifølge Guttormsen ikke politibilene være merket med riksvåpenet.

– Det har ikke vært noe krav om at det skal være der, sier politiinspektøren.

– Det er kun ett politi i Norge. Politi er politi, så det burde være tydelig nok for alle å se at det er politiet som kommer kjørende, selv om ikke løven er med, sier Guttormsen til DinSide.

Fokuset var altså at det skulle stå politi med størst mulig skrift.

– Om vi skulle hatt med løven i tillegg, måtte skriften være mindre. Man har ikke sett noe behov for at løven skulle være med videre, sier Guttormsen.

Han presiserer at dette ikke kun gjelder politibilene, men at det også gjelder merking av politiets bygninger. Der er heller ikke riksvåpenet med lengre.

Fokus på sikkerhet

Guttormsen sier til DinSide at det har vært en veldig fokus på sikkerhet, i arbeidet med utforming av ny uniformering av politibilene. Som du kan se av bildene av de nye politibilene, er det brukt reflektive materialer i stor utstrekning. Politiet er de eneste som har lov til å kjøre med så reflektive materialer i så stort omfang.

– Det er flere andre land som har akkurat den samme tilnærmingen, spesielt med tanke på bakparten. England har det, og flere av bundeslandene i Tyskland kjører med dette på flere av bilene som kjører mye på motorveiene, for at de skal være godt synlige. Vi vil ha sikkerheten opp på mannskapene, understreker Guttormsen.

Alle norske politibiler skal ha den nye uniformeringen, men det vil ta lang tid før dette målet er oppnådd. Ifølge politiinspektøren kommer det ikke til å komme pålegg om å uniformere om de eksisterende politibilene. Utskiftingen vil altså komme i form av at alle nye biler som blir levert fremover, kommer til å ha denne nye uniformeringen.

Hva synes du om at riksvåpenet er borte fra de nye politibilene? Kjør debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer