Resultater og forklaringer

Nissan Almera Tino oppnådde full score i sidekollisjonstestene og er bare tre poeng fra å oppnå den magiske femte stjernen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), er en uavhengig organisasjon som siden 1997 har testet sikkerhetsnivået på biler som selges i Europa. Kollisjonstestene er svært grundige og omfatter fire forskjellige situasjoner - en frontkollisjonstest, en sidekollisjonstest, en stolpetest og en fotgjengertest.

Frontkollisjonstesten

Resultater og forklaringer

Frontkollisjonstesten foretas i 64 kilometer i timen, og 40 prosent av bilens front siktes inn i en deformerbar barriere - en såkalt offset-crash. Bilene får poeng etter hvor godt passasjerene beskyttes under kollisjonen. Maksimal oppnåelig poengsum er 16 poeng, laveste poengsum er 0 poeng.

Ingen av bilene var i nærheten av full score, men Nissan Almera Tino karret til seg 12 poeng. Mitsubishi Space Star oppnådde kun 6 poeng. Til sammenligning har småbiler som Toyota Yaris og Skoda Fabia oppnådd henholdsvis 12 og 13 poeng.

Frontkollisjon
 BilPoeng
1Nissan Almera Tino12
2Renault Scenic11
 Citroen Xsara Picasso11
4Mazda Premacy8
5Mitsubishi Space Star6

Sidekollisjons- og stolpetesten

Resultater og forklaringer

Sidekollisjonstesten foregår ved at bilen blir utsatt for en 150 centimeter bred rambukk som kjøres inn i bilens side i en fart av 50 kilometer i timen. Bilene får poeng etter hvor godt passasjerene beskyttes under kollisjonen. Maksimal oppnåelig poengsum er 16 poeng, laveste poengsum er 0 poeng.

I tillegg gjennomføres en stolpetest, der bilen blir slynget mot en jernstolpe i en fart av 29 kilometer i timen. Maksimal oppnåelig poengsum er 2 poeng, laveste poengsum er 0 poeng. Sammenlagt er det altså mulig å oppnå 18 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle bilene gjorde det relativt godt i sidekollisjonstesten. Almera Tino og Scenic oppnådde begge 18 poeng.

Sidekollisjon
 BilPoeng
1Nissan Almera Tino18
 Renault Scenic18
3Citroen Xsara Picasso16
4Mazda Premacy14
 Mitsubishi Space Star14

Sammenlagtresultater

Resultater og forklaringer

Sammenlagtresultatene er basert på hvordan bilene gjorde det i både front-, sidekollisjon- og stolpetesten. Maksimal oppnåelig poengsum er 34 poeng, 16 for frontkollisjonstesten, 16 for sidekollisjonstesten og 2 for stolpetesten.

1-8 poeng gir 1 stjerne, 9-16 poeng gir 2 stjerner, 17-24 poeng gir 3 stjerner, 25-32 poeng kvalifiserer til 4 stjerner og 33-34 poeng gir 5 stjerner. Fordi det sammenlagt kun kan oppnås 32 poeng på front- og sidekollisjonstesten, er det ikke mulig å oppnå fem stjerner uten å ha fått minimum ett poeng i stolpetesten.

I tillegg gjennomfører Euro NCAP en uavhengig påkjørselstest, der de ser på hva slags skader de ulike bilene påfører barn og voksne under en påkjørsel i 40 kilometer i timen. Bilene får poeng etter hvor liten skade de påfører den som blir påkjørt. Fire stjerner er høyeste karakter.

Sammenlagt
 BilPoengPåkjørsel
1Nissan Almera Tino302
2Renault Scenic292
3Citroen Xsara Picasso272
4Mazda Premacy223
5Mitsubishi Space Star202