Riper i lakken er både skjemmende og helseskadelig for bilen.
Riper i lakken er både skjemmende og helseskadelig for bilen.Vis mer

Reparasjon av lakkskader

En stein har angrepet bilen din, og gode råd viser seg å være dyre. Å få skikk på lakkskaden hos en fagmann kan svi godt. Men med 300 kroner og en oppskrift kan du gjøre det meste selv.

Det lønner seg imidlertid å reagere raskt når du oppdager små riper i lakken. Fordi lakken er ikke kun til for å få rustningen til å skinne. Viktigere er det at lakken beskytter mot vær og vind.

Lakk mot rust

Når du har fått et brudd i lakken er bilen mer utsatt for rustangrep. Hvis ripen har gått gjennom lakken og inn i grunninga, som ligger mellom bilkroppen og lakken, er det kort vei inn til stålet. Hvis det ikke gjøres noe med det, vil bilen begynne å ruste.

Hjelpemidler

Små sår i lakken kan du kvitte deg med ved egen hjelp. Alt du behøver for å gjennomføre reparasjonen, får du kjøpt hos en bilrekvisitaforhandler, og det du trenger er:
1. Flat skrutrekker/liten sparkelspade
2. Sandpapir
3. Maskeringstape
4. Grunning
5. Lakk i originalfarge
6. Beskyttelsesutstyr (maske/hansker)

Puss, spray, kjør

*Først fjerner du lakken rundt såret, før du sliper ned området rundt skrammen med sandpapir. Dette må gjøres for at overgangene skal bli jevne.

*Deretter sprayer du på grunning. Dette underlaget binder malingen til metallet. Det er viktig, fordi grunnfargen sitter dårlig hvis den blir påført direkte på metall eller plastikk. Dessuten beskytter grunninga mot rust.

*Etter å ha pusset og jevnet ut litt, er det på tide å ha på farget lakk, altså bilens basefarge.

Fargekoden til lakken som er brukt på bilen din finner du vanligvis under panseret, eller i bagasjerommet som hos Volkswagen. Baselakken finnes i rene farger og metallic. Metallic-lakken en inneholder metall-flak, som reflekterer lys og gir en metallisk farge-effekt. Det kan bli små fargeforskjeller, men disse kan viskes mer ut ved å legge en klarlakk over hele flaten.

*Klarlakken sprayes på og virker ekstra beskyttende på baselakken, samtidig som bilen blir blankere.

Profesjonell helhetspleie

Bilen kan lett få noen små skrammer og sår i løpet av et år. Hvis du går til en profesjonell billakkerer for hver skramme, akselererer tusenlappene rask ut av hendene dine. De profesjonelle kan også flikke litt på lakken din, men helst tar de hele flater når de er i gang.

Det vil si at hele panseret eller hele bakskjermen blir slipt ned og stylet opp igjen. Prisene varierer sterkt, men for å ordne på panseret til en Audi A4 må du regne med rundt 3000 kroner pluss moms. Bedriftene råder deg gjerne til å ”samle opp” og ta alt en gang i året.

Handleliste:(Priser fra Torshov Bilrekvisita juli 1998)
Liten sparkelspade, 8 cm29.-
Sandpapir per ark 9.-, 3 ark27,-
Maskeringstape19.-
Brunox grunning63.-
Hovedfarge, lakk 97.-
Klarlakk, 400 ml85.-
Støvmaske, pakke m. 4 masker26.-
TOTALT:346,-