Renault viser ferdig elbil

Renault er klar med en ny femseters elbil. Men turen til Norge tar tid.

Zoe er hakket større enn de fleste småbiler Foto: RENAULT
Zoe er hakket større enn de fleste småbiler Foto: RENAULT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Renault-Nissan-konsernet er langt fremme på elbiler, både på personbilsiden og varebilsiden. Her i Norge er det nok Nissan Leaf som er mest kjent og det er den mest komplette elbilen på det norske markedet i dag.

Les vår test av Leaf her.

Nå får den konkurranse fra søstermerket Renault som nylig viste Zoe på bilutstillingen i Genève. Med mye til felles med nettopp Leaf blir dette en femseters kombikupé som ligger et sted i mellom småbilklassen og kompaktklassen størrelsesmessig med sine 408 lengdecentimeter.

Midt i mellom

Nissan Leaf er riktignok til sammenligning en del større, nærmere bestemt 445 centimeter lang. Trekløveret Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-Zero og Peugeot iOn måler på sin side vesentlig mindre; 348 centimeter i lengden.

210 kilometer

Elmotoren yter 88 hestekrefter og 220 newtonmeter. Toppfarten ligger på 135 kilometer i timen, men mer interessant er nok rekkevidden. Den ligger på 210 kilometer. Det er litt bedre enn de nevnte elbil-konkurrentene. Leaf er best av disse med sine 175 kilometer. Batterikapasiteten i Zoe er 22 kWh, faktisk litt mindre enn i Leaf.

Zoe er hakket større enn de fleste småbiler Foto: RENAULTLadetid

Ladetiden er maksimalt ni timer med en vanlig 16 A-kurs. Dersom du har installert en såkalt wallbox hjemme, er det også mulig å redusere ladetiden til 1 time med 32 ampere og 30 minutter med 63 ampere.

Norgeslansering drøyer

Renault opplyser at bilen introduseres trinnvis på europeiske markeder fra og med i høst. Dessverre er ikke Norge blant de første landene som får den, snarere tvert i mot. Hit kommer den ikke før i 2014.

Årsaken til denne forsinkelsen er at det tar tid å få på plass de klimatilpasningene som er nødvendig for det norske markedet. Det betyr at Leaf og de nevnte trillingene får råde grunnen ennå en liten stund alene. Innen 2014 regner vi med at flere andre også har fått sving i elbilproduksjonen.

Kangoo kommer til høsten

En liten trøst er at Renault allerede i september kommer med en elektrisk versjon av Kangoo, både som to- og femseter. Denne har vi allerede kjørt, og prøvekjøringen kan du lese her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!