<b>NEI, SLIK KAN DU IKKE SLIPPE UNNA PIGGDEKAVGIFTEN:</b> Skrapeoblaten er ikke veien om piggdekkgebyret. Foto: Skjermdump Facebook/Colourbox.com/Kristin Sørdal
NEI, SLIK KAN DU IKKE SLIPPE UNNA PIGGDEKAVGIFTEN: Skrapeoblaten er ikke veien om piggdekkgebyret. Foto: Skjermdump Facebook/Colourbox.com/Kristin SørdalVis mer

- Reinspikka tullprat!

Piggdekkoblaten skal ligge godt synlig i frontruten. Så denne «oppskriften» på hvordan du kan lure systemet, funker ikke.

Vi har passert 1. november, som markerer inngangen på piggdekksesongen. Samtidig markerer det inngangen på piggdekkavgift-sesongen.

For skor du bilen din med piggdekk, må du også betale for det.

I Oslo og Bergen koster det 1.200 kroner per sesong, eller 400 kroner per måned eller 30 kroner per døgn, å kjøre med piggdekk.

Betaler du ikke avgiften, kan det bli dyrt: Da risikerer du tilleggsgebyr for piggdekk på 750 kroner.

Ifølge seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo kommune, ilegger de cirka 12.000 tilleggsgebyr for piggdekk hver sesong. I Bergen skrev de ut 2.534 tilleggsgebyr i sesongen 2012 (hele kalenderåret).

Er dette en lur løsning?

Noen «smarte» sjeler tror imidlertid at de har funnet svaret på hvordan de kan omgå piggdekkgebyret:

På Facebook-siden «Slik slipper du unna piggdekk boten» beskrives det hvordan du angivelig skal kunne unngå en eventuell piggdekkbot.

Ifølge «oppskriften» ligger redningen i skrapeoblater. Dette er hva de skriver:

  «Slik slipper du unna:

  Har du fått en bot for å ha manglet piggdekk oblat gjør du bare slik:
  -Gå på en bensinstasjon som selger skrape oblater.
  -Skrap oblatet slik at det var gyldig likefør du fikk boten.
  -Scan denne på pcen og send inn til parkeringsetaten i en mail hvor du skriver at boten er ugyldig siden du hadde gyldig skrape oblat da bilen ble kjørt.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Etaten har ingen mulighet for å bevise om du har skrapet obletet i ettertid eller ikke, og kan derfor heller ikke bevise at du har kjørt ulovlig med piggdekkene. De blir derfor tvunget til å annulere boten/bøtene dine!»

– Reinspikka tullprat!

Vi har vært i kontakt med både bymiljøetaten i Oslo og Bergen, som er de to byene i Norge som har piggdekkgebyr, og hvor slike skrapeoblater brukes.

– Med henvisning til påstanden på Facebook, så heter det på godt norsk: reinspikka tullprat, uttaler Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo kommune til DinSide.

Skrapeoblatene fungerer nesten som et skrapelodd:

– Du skraper frem årstall, dato og klokkeslett. Du bør skrape frem dette før du starter bilen. Og så varer de i 24 timer fra det tidspunktet du har skrapet frem, forklarer Kjersti Larsen, avdelingsleder ved Trafikketaten i Bergen kommune.

Skrapeoblatene skiller seg fra eksempelvis SMS-oblater ved kravet til plassering i bilen:

– Ferdig skrapet oblat må ligge godt synlig i frontrute eller på dashbord, forklarer Brattenberg.

Du kan ikke komme med oblaten som bevis i ettertid

Ifølge Larsen, står det også beskrevet på skrapeoblaten hva du må gjøre for at oblaten skal være gyldig, og at den skal ligge godt synlig i frontruta. I motsatt fall risikerer du å bli ilagt tilleggsgebyr for piggdekk.

– Dersom oblaten ikke ligger synlig ved kontroll, er det ugyldig, og da får man en ileggelse, forklarer Larsen.

Hun forteller at det ved en ileggelse blir tatt flere bilder av bilen, blant annet av frontrute og dashbord. Dette blir brukt som bevis, og ifølge både Larsen og Brattenberg nytter det ikke å komme med en oblat som bevis i ettertid.

– Hvis en parkert bil med piggdekk har fått tilleggsgebyr for manglende oblat, kan vi garantert dokumentere at bilen har vært flyttet eller kjørt, uten at jeg kan gå nøyaktig inn på våre kontrollrutiner. Når vi da utsteder et tilleggsgebyr, dokumenterer vi at det ikke ligger en gyldig oblat i frontvindu eller på dashbord. Dokumentasjonen er fotografi og/eller skriftlig beskrivelse av hva som ellers finnes på dashbordet. Da sier det seg selv at en ikke kan komme i etterkant å påberope seg gyldig skrapeoblat, forteller Bratteberg til DinSide.

Les også: Disse parkeringsbøtene klager vi mest på

Du kan selvsagt klage på bot eller gebyr. Du finner elektronisk klageskjema og veiledning på kommunenes nettsider. Vær oppmerksom på at du må betale boten eller gebyret innen fristen selv om du ønsker å klage - men du vil få pengene refundert dersom du får medhold i klagen. Tidsfristen for å klage er tre uker.