Regnsensor: Slik virker den

Regnsensorer blir stadig vanligere i nye biler, og vil nok om få år bli allemannseie. Vi tar en titt på hvordan denne relativt nye oppfinnelsen fungerer.

DISKRET: Regnsensoren er som regel diskret plassert i området foran bakspeilet.
DISKRET: Regnsensoren er som regel diskret plassert i området foran bakspeilet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tror du at regnsensorer er tullete luksusutstyr, må du tro om igjen. Regnsensorer betyr nemlig mer enn komfort - en regnsensor kan i ytterste konsekvens redde liv.

Vannsprut

Vi har selv opplevd at lastebiler har sprutet store vannmengder over frontruten, både med og uten regnsensor i bilen. Med regnsensor ble opplevelsen langt mindre dramatisk. Før vi fikk tid til å reagere, hadde vindusviskeren fjernet vannet fra frontruten og dermed reddet situasjonen.

Regnsensorens oppgave er altså til enhver tid å registrere om det befinner seg vann på frontruten. Når vann oppdages, sender elektronikken et signal til vindusvisker-motoren, som igjen aktiverer viskerne. Men hvordan fungerer det egentlig?

To komponenter

Regnsensoren er som regel plassert på innsiden av frontruten, gjerne i området foran bakspeilet. En regnsensor er alltid plassert innenfor området som dekkes av vindusviskerne.

Regnsensoren består av to hovedkomponenter - en sender og en mottaker. Senderen sender kontinuerlig ut lys (eller infrarød stråling). Forenklet kan man si at dette lyset reflekteres av frontruten, som fungerer som et speil. Mottakeren tar i mot lyset som reflekteres. Så lenge mottakeren tar i mot like mye lys som senderen sendte ut, tolkes dette som om frontruten er fri for vann.

Speileffekten reduseres

Regnsensor: Slik virker den

Når det begynner å regne, eller det av andre årsaker havner vann på frontruten, forandres frontrutens overflate. Speileffekten reduseres eller forsvinner helt, noe som fører til at mindre lys reflekteres til mottakeren. Og vips - vindusviskerne kobles inn.

Kobles til bakruteviskerne

I dag er de fleste regnsensorer kun koblet til frontruteviskerne. Det er imidlertid sannsynlig at bakruteviskerne på nye biler snart vil bli koblet sammen med frontruteviskerne. Dermed vil også bakruteviskeren bli koblet inn når regnsensoren registrerer at himmelen har åpnet seg. Det foreligger også planer om å koble den lyssensitive regnsensoren til instrumentbelysningen, slik at denne reguleres i forhold til lysforholdene utenfor.

Har du planer om å kjøpe deg bil med regnsensor? Da bør du huske én ting - slå av regnsensorfunksjonen før du kjører inn i vaskehallen.

Kilder: Tekniske avdelinger i Bertel O. Steen (Peugeot) og BMW Norge.