Lover å begrense streknings-ATK

Regjeringen vil begrense antall strekningsmålinger på veiene

Det er i dag 26 strekninger med fotobokser som måler gjennomsnittshastighet på norske veier.

VIL BEGRENSE: Fremskrittspartiet (Frp) og regjeringen vil begrense bruken av strekningsmålinger på norske veier. Foto: NTB Scanpix
VIL BEGRENSE: Fremskrittspartiet (Frp) og regjeringen vil begrense bruken av strekningsmålinger på norske veier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en rapport Transportøkonomisk Institutt (TØI) gjennomførte på oppdrag for Vegdirektoratet i 2014 har gjennomsnitts fartsmålinger på veiene, eller såkalte streknings-ATK, stor virkning på trafikksikkerheten i Norge.

Rapporten gikk så langt som å konkludere med at gjennomsnittsmåling av fart halverte tallet på drepte og hardt skadde. Det ble også pekt på at denne effekten holdt seg i flere kilometer, etter selve fartskontroll-sonen.

- Rapporten bekrefter at strekningsvis fartsmåling er et godt virkemiddel for å redusere tallet døde og hardt skadde i trafikken, slo fagdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet den gangen fast, ifølge Vegvesenets egne hjemmesider.

Regjeringen kritisk

Den første strekningen som målte gjennomsnittsfart kom til Norge i 2009. Da var det forsøksvis ved E18 i Bamle i Telemark og ved E6 ved Dovreskogen i Oppland. Siden den gang har stadig flere strekninger kommet til. I dag er det totalt 26 strekninger med gjennomsnitts-måling i Norge, ifølge Statens vegvesen.

Regjeringer har tidligere vært kritiske til bruk av streknings-ATK. Og i den nye politiske plattformen slår de nok en gang fast at de vil «begrense bruken av streknings-ATK (automatisk trafikkontroll)».

- Enkelte strekninger har man satt det opp mer og mer ukritisk. På steder med streknings-ATK går nemlig trafikken under fartsgrensene. Da er det tvert imot med på å å skape farlige forbikjøringer. Dessuten er det en unødvendig kostnad å installere på slike steder, sier samferdselspolitisk talsmann Morten Stordalen i Frp til Dinside.

Ett av flere virkemiddel

For Vegdirektoratet er det heller ingen nyhet at regjeringen vil begrense bruken av strekningsmålinger i trafikken.

- En god del av disse er oppe og fungerer godt allerede. Det er godt dokumentert, etter at evalueringer er gjennomført, sier direktør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Vegdirektoratet til Dinside

- STREKNINGS ATK ER BRA: Det mener direktør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet
- STREKNINGS ATK ER BRA: Det mener direktør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet Vis mer

- Det finnes kriterier som sier at dersom aktuelt med flere, skal det være faktisk målt høy fart og mange ulykker.

Trafikksikkerhetsdirektøren peker på at både streknings-ATK og vanlig ATK er virkemiddel som kan brukes for å ha fartskontroll på norske veier.

- Fartsgrensene er satt av en grunn. Vi gjør avveininger av hensyn til framkommelighet, trafikksikkerhet og noen steder miljø. Fartskampanjer, fartshumper, politikontroller og ATK er flere av virkemidlene som blir brukt for å begrense farten.

- Vil dere ha enda flere gjennomsnittsmålinger på veiene?

- Jeg er ikke kjent med konkrete planer, som ikke er meldt tidligere. Dette er uansett ikke statisk. De strekningene som kan være aktuelle i forhold til kriteriene vil komme og gå, forklarer Ranes.

- Står stille om ingenting skjer

Regjeringspartiet Fremskrittspartiet (Frp) mener det er god grunn til å begrense bruken av gjennomsnittsmålinger. De er kun for streknings-målinger på strekninger hvor det «beviselig har vært alvorlige ulykker».

- Vi er for der det er særlig ulykkesutsatt - eventuelt der man tror det er det, sier Morten Stordalen.

VIL BEGRENSE: Samferdselspolitisk talsmann Morten Stordalen i Frp mener streknings-ATK kun bør benyttes hvor det beviselig har en effekt. Foto: Stortinget
VIL BEGRENSE: Samferdselspolitisk talsmann Morten Stordalen i Frp mener streknings-ATK kun bør benyttes hvor det beviselig har en effekt. Foto: Stortinget Vis mer

- Rapporten til TØI sier at gjennomsnittsmålinger er bra?

- På de strekningene som er ulykkesutsatt er det et greit og riktig tiltak. Det er bare der det ikke er beviselig vi mener det er feil. TØI og andre vil alltid si at det minsker faren for alvorlig skadde og drepte å redusere hastigheten. Men står du stille skjer det heller ikke noe. Vi må ha riktig fart på riktig vei, slik at vi får respekt for fartsgrensene.

- Viktigste tiltak for trafikksikkerheten er møtefrie firefeltsveier. Det har vært en tendens til ukritisk å montere streknings-ATK på nye veier. Men de er sikre, og trenger ikke det. De kostnadene kan vi spare.

- Hvor mye koster det med gjennomsnittsmåling?

- Det vet jeg ikke. Men alt har en pris. Det er unødvendig å sette opp dette på en ny vei.

PS: Dette var de mest innbringende fotoboksene i Norge i 2017.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!