– Refleksen er ferskvare

Bytt gjerne årlig.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vet at det er lurt å bruke refleks i mørke, men det er ikke alle reflekser som er like lure å bruke. Gamle reflekser kan bli slitt og miste effekt, og dersom du selv tror at du går rundt og lyser som et amerikansk juletre i mørket, kan det oppstå farlige situasjoner.

I forbindelse med en test av Biltema-reflekser utført av Reflexconsult AS, understreket daglig leder Stig A. Schibbye til DinSide faren ved å bruke en dårlig refleks: Når man bruker refleks, og tror at man blir sett, agerer man annerledes og tar andre sjanser enn dersom man vet at man ikke blir sett - da er man litt mer på defensiven.

– Man kan havne i farligere situasjoner fordi man tror at man blir sett, sa Schibbye til DinSide.

Biltema-refleks fikk stryk: - Ikke mulig å bli dårligere

Varighet: Tre år

Nå er det igjen tid for mørke morgener og mørke kvelder, og nord i landet er det snart mørkt store deler av døgnet. Da er det viktig å ha en refleks som virker. Ifølge svenske Vägverket har en refleks en gjennomsnittlig levetid på tre år.

- Tidligere undersøkelser vi har gjennomført viser at cirka 40 prosent av befolkningen har reflekser som er mer enn tre år gamle. En slitt refleks gjør deg mye mindre synlig og vil øke sannsynligheten for uhell, sa Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring til DinSide i fjor.

Særlig hos barn er det viktig å bytte refleksene ofte.

- Barn er ofte mer aktive enn oss voksne, og da blir refleksene mer utsatt for riper og slitasje. Det kan holde å vaske refleksen, men det er en billig forsikring å bytte barnas reflekser ganske ofte.

Så effektiv er refleksen

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent, dersom du bruker refleks. Forskning viser også at mennesker oppfatter refleks som beveger seg raskere enn statisk refleks, det vil si at refleks på knær, albuer og håndledd gjør fotgjengere mer synlige enn om de bruker refleksvest. Men selvsagt: Refleksvest er bedre enn ingen refleks.


Reflexconsult testet for et par år siden åtte refleksvester på det norske markedet. To av refleksvestene fikk strykkarakter. Les hele refleksvest-testen her.


Varighet og slitasje

Ifølge Stig A. Schibbye i Reflexconsult, er refleksens varighet litt avhengig av hvilke råmaterialer produsenten har brukt.

- Sølvrefleks, som er slik refleks som er sydd på klær, påvirkes ikke særlig om de lagres tørt og ikke i sollys. Da kan de vare i mange år. Det som tar livet av denne typen refleks, er fysisk slitasje som gnissing mot refleksen, vask og rens, sa Stig A. Schibbye til DinSide i fjor.

- Når det gjelder plastreflekser, det kan være brikker, armbind eller myke reflekser, er det litt mer varierende hvor stabil plasten er - men det finnes leverandører som leverer varer som holder i mange, mange år.

En generell anbefaling er å bytte alle reflekser med ujevne mellomrom, gjerne årlig. Ligger refleksen for eksempel ofte i lomma og gnisser mot nøkler og annet som du har der, fører dette til riper i refleksen, og ripene gjør at refleksen ikke reflekterer lyset optimalt.

Når du skal ut og kjøpe ny refleks, sjekk dette:

  • Se etter CE-merke, er det ikke det kan du være ganske sikker på at produktet ikke oppfyller kravene.
  • Brukerveiledning. Følger det med brukerveiledning, er det tegn på at produsenten følger med, og det er en god sjanse for at dette er en seriøs produsent. Dette øker sannsynligheten for at vesten er i orden og at produktet oppfyller kravene som produktet er merket med.